Column – Karen Haanstra – maart roert zijn staart (deel 2)

karen Haanstra

Monnikenwerk in de wijngaard van Fontaine des Joncs van Karen Haanstra.

Ik ben al dagen met opbindkoord in de weer: tweeduizendvierhonderd kleine stompjes met twijgjes van 50 centimeter. Alle twijgjes wegknippen. Zo dwing je de wijnstok-in-spé zijn krachten naar beneden te richten, op de ontwikkeling van zijn wortelstelsel. Vitaal voor de kwaliteit van de oogsten in de jaren die zullen volgen.
Een stukje koord vastzetten aan “le pied” (vertaald “de voet”, in dit geval het prille begin van wat een druivenstok gaat worden) en aan de eerste -boven de stokken gespannen- ijzeren draad. Dat draadje gaat de eerstkomende jaren steun geven aan de te vormen wijnstok.
Het is een wonder, dat zo’n klein ding over vier jaar al stevig genoeg is zichzelf overeind te houden en druiven gaat leveren.
Maar vooreerst is het -zittend op de knieën- draden vastknopen. Met een mopperende en kruiende wederhelft op de achtergrond, en een met modder omklede tractor op de voorgrond.
En dan maar denken dat het wijnvak saai is!

Tegen kwart voor twaalf naar huis, waar het middageten alleen nog opgewarmd hoeft te worden. Het comfort van een volle buik, maar ook de pijnlijke schouders, hebben mijn partner eindelijk zijn plannen doen bijstellen. En zo zitten we die middag, geknield naast elkaar, koordjes te knopen.
Een stralend blauwe lucht, en dan opeens verschijnen er donkergrijze wolken aan de horizon en een kwartiertje later staan we in de kletterende regen. Die na tien minuten ophoudt en de zon doet schijnen op onze doorweekte kleren. Typisch maart!!

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-West Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah en Carignan-druif. De wijnen van Karen zijn exclusief verkrijgbaar bij dewijnplaats.nl.
Karen is op zoek naar een importeur voor haar wijnen op de Nederlandse markt. Dus beste importeurs, als u interesse heeft, neem even contact op.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!