Column – Karen Haanstra – kraters, geulen en draden (2)

Karen Haanstra

Vandaag deel 2 van de column van Karen. Een wijngaard is meer dan alleen maar een wijngaard….

“Bleef het maar beperkt tot geulen!”

Ik kocht jaren geleden een veld Syrah omdat het zo mooi in een vallei tegen een helling ligt.
Sindsdien begrijp ik, waarom er elk jaar geologie-studenten vertoeven voor een stage. Het veld ligt in een gebied waar de segmenten van de diverse periodes van miljoenen jaren omhoog gestuwd en zo prachtig te bestuderen zijn. Alleen kreeg ik van hen nog geen verklaring voor het verschijnsel dat er na hevige regenval twee grote kraters verschijnen in dat veld, met een doorsnee van zeker drie meter en een diepte van anderhalve meter!
Daar gaan heel wat karrevrachten keien in, die dus na twee jaar weer volledig opgeslokt zijn.
Ik vermoed dat er een soort onderaardse rivier moet zijn. Wie weet, krijg ik ooit grote koppen in de krant vanwege al het moois wat speleologen daar ontdekten. Voorlopig zit ik er maar mee: dagen werk om de boel weer dicht te krijgen.

Fontaine Des Joncs, krater, ontwortelde wijnstok
Hebben we de geulen en de kraters gehad, dan zijn er nog de draden, ook zo’n februari-klus.
De harde wind is een onoverkomelijk kwaad voor de Syrah met haar prachtige lichtgroene brosse twijgen, die tijdens de eerste de beste harde wind bij de aanzet afbreken.
Maar wanneer je de twijgen tussen strakgespannen draden laat groeien, dan kan de wind alleen het stukje afbreken wat boven de draad uitsteekt. En dus blijft het gedeelte van de twijg waar zich de druiventrosjes-in-spé bevinden, netjes vastzitten aan de wijnstok: oogst gered.

En die draden, simpel ijzerdraad, die lijken een eigen leven te leiden. Elk voorjaar hetzelfde ritueel: de draad losmaken, met een nijptang aanspannen, en weer vastwikkelen (vijf draden per rij, en honderden rijen te doen). En een jaar later hangen ze er weer slap bij en trek je ze weer een stukje langer vast. IJzerdraad groeit hier elk jaar wel een paar centimeter! De wetenschapper heeft uiteraard een verklaring voor dit verschijnsel, maar hij hoeft niet elk jaar honderden draden opnieuw aan te spannen….

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-West Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah en Carignan-druif. De wijnen van Karen zijn exclusief verkrijgbaar bij dewijnplaats.nl.
Karen is zoekende naar een importeur voor haar wijnen op de Nederlandse markt. Dus beste importeurs, als u interesse heeft, neem even contact op.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!