Column – Karen Haanstra – kraters, geulen en draden! (1)

Karen Haanstra column oogst

Vanuit de Corbiéres bericht Karen in haar maandelijkse column over de gebeurtenissen in en om de wijngaard.

Februari: Een maand van kraters, geulen en draden

Het voorsnoeien zit erop. De wijn komt bij van de assemblage; wat doet een wijnbouwer dan nog? We wachten met het snoeien van de Grenache, omdat moedertje natuur van slag is: dagen met twintig graden werden afgewisseld met vorst en zelfs wat sneeuw.
En daar raken wijnstokken van in de war. Ze sturen de sapstroom omhoog, om de knoppen te doen uitlopen. En dat is nog te vroeg, één kleine nachtvorst en weg is de oogst.
Want de bevroren uitlopers sterven af. En de wijnstok, hardnekkig als altijd, maakt wel weer nieuwe uitlopers. Alleen zal deze tweede generatie twijgen geen vrucht geven.

Het klimaat lijkt op haar inwoners: het uit zich in uitersten en kent zelden de gulden middenweg.
In het voor- en najaar steekt de noordenwind op, dagenlang, ontembaar, met 100 kilometer per uur. En als het droog is, kan het maanden duren voor je weer een regendruppel ziet.
Wanneer het dan regent, gebeurt dat uitbundig: in een paar dagen klettert een voorraad water voor een paar maanden uit de lucht.
En dat is nou de reden waarom wij, net als de Nederlandse boeren, sloten rondom de velden hebben.

Fontjoncouse kaart
Het regende dus uitbundig. Het water is ook al net zo eigenzinnig als de inwoners: het zoekt zijn eigen weg en gaat voorbij aan de begane paden (in ons geval de overstroomde sloten).
En dus hebben we nu geulen rondom èn in de velden. We verveelden ons niet: met de kar achter de tractor verplaatsen we keien en aarde, om een veld weer begaanbaar te maken.
Vergeet de bulldozer: de ruimte tussen de rijen is er te smal voor.
Dat heeft een technische reden: wil je voldoen aan kwaliteitsnormen, dan wordt de plantbreedte en ruimte tussen de stokken voorgeschreven.

Simpel gezegd: veel stokken per hectare krijgen weinig voeding per stok. Weinig voeding geeft een laag rendement en dat geeft een goede wijn!

Binnenkort het tweede deel over kraters(!) en draden in de wijngaard.
Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-West Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah en Carignan-druif. De wijnen van Karen zijn exclusief verkrijgbaar bij dewijnplaats.nl.
Karen is zoekende naar een importeur voor haar wijnen op de Nederlandse markt. Dus beste importeurs, als u interesse heeft, neem even contact met ons op.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!