Column – Karen Haanstra – klinkend het nieuwe jaar in!

Fontaine des Joncs

De feestdagen worden op een bourgondische wijze gevierd bij Karen van Fontaine des Joncs in Zuid-Frankrijk.

Fransen houden van eten, en met feestdagen van veel eten, en daar hoort wijn bij.
Met de Kerst begon het met het traditionele veel-gangen-menu, op de vooravond van eerste kerstdag in kleine familiekring. Met twee grote eters in huis, kon ik dus een paar uur de keuken in.
Eerste kerstdag (we hebben geen tweede kerstdag, misschien maar goed ook voor de lever die heel wat te verduren krijgt) is er het traditionele diner in familiekring.

We starten rond half één, met het apératief: champagne en heel wat hapjes.
Rond half twee gingen we aan tafel om er rond vijf uur van op te staan. Foie gras (met een likeurwijn), oesters (met een licht zure witte wijn) gebakken gamba’s (met een wat oudere witte wijn) en een salade. Dan de “trou normand”: een beetje sorbetijs met een scheut cognac, om al het eten wat te helpen zakken. En dan verder met wild in saus met een selderij-puree (een volle rode wijn, wat “corsé), het traditionele kaasplateau (een oude rode wijn op hout gelegen), de “bûches (opgerold biscuitgebak met een tamme kastanje crème ertussen) met opnieuw champagne.
Ter afsluiting fruit en koffie met bonbons (en voor die het aankunnen, een borrel ernaast).

En een week later is het oud en nieuw. Ik bak traditioneel oliebollen. Maar ’s avonds moet er ook weer een gangenmenu komen. Rond middernacht hoor je bij het toetje te zijn aanbeland om met de daarbij horende champagne het nieuwe jaar in te klinken. En nieuwjaarsdag zit je -op het middaguur- alweer aan tafel achter een utgebreid menu. Je moet dus de nodige conditie hebben om het nieuwe jaar in te gaan!

De week erop waren we uitgenodigd bij vrienden en inderdaad: opnieuw uitgebreid eten en drinken. Een week later opnieuw een etentje bij vrienden.
Hoppa, de eerste fles champagne was al leeg bij het apératief! Witte wijn (een zeldzame riesling) bij het entrée.

Wild op het menu, en daar kwam de gastheer aanzetten met zijn verzameling flessen rode wijn, die hij al een paar uren tevoren open had gemaakt (chambreren).
Ze werden pontificaal in drinkvolgorde naast de reerug opgesteld. Ik ben niet zo’n meester in het herkennen van dure wijn, en nog minder wat de goede jaren zijn, maar daar stond me een Chateauneuf-du-Pape met het jaartal 1991 voor me. En uit de reactie van de andere genodigden, begreep ik dat de andere wijnen al even prestigieus waren. Om de eindstreep van de maaltijd te halen, heb ik me aan een paar slokjes per fles gehouden. Daar werd bij elke fles gesproken over betere en slechtere jaren, over een toets van dit of een kleine imperfectie want een component was wat minder prominent aanwezig. Kortom, daar zit je met een fortuin in je glas af te vragen wat je daar in hemelsnaam doet. Goed, de wijn was lekker. Maar oude wijn is anders dan jonge wijn, daar moet je van houden en gewend zijn het te drinken.

Bij het dessert een likeurwijn, die na dertig jaar op hout in een klein flesje gaat. Mierzoet, en geoxideerd (expres). Iedereen was tevreden, want voor een half litertje was deze best goedkoop, onder de veertig euro.
Oké, we spelen dus niet op hetzelfde terrein, voor dat geld lukt het mij hier zes flessen prima rood op de kop te tikken.
Thuis staat er tijdens de warme maaltijd altijd een fles eigen wijn op tafel. Een “brut de cuve”, oftewel een wijn die rechtstreeks uit het vat komt. Simpel, maar ik geniet er net zoveel van.

Drie dagen later ging ik met proefflessen (van elke tank ééntje) naar de unoloog en een vertegenwoordiger van het exportbedrijf die de wijn van mijn partner doorverkoopt. Weer slobberen (maar ditmaal netjes elke mondvol uitspugen, want ik moest nog wel onder de 0.5 promille thuis zien te komen). Lovende commentaren en we maakten twee verschillende assemblages.
Het jaar 2017 lijkt goed te gaan beginnen!

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah, Carignan en de Chardonnay-druif. De wijnen van Fontaine des Joncs zijn in beginsel alleen in Frankrijk verkrijgbaar, echter op de site van Fontaine des Joncs kunt u HIER informeren naar de verkrijgbaarheid van de wijnen in Nederland.