Column – Karen Haanstra – juli: warm, droog en wind

Karen Haanstra

De meteorologische omstandigheden leveren de nodige problemen op voor de naderende oogst bij Karen.

De wijnstokken hebben achterstand opgelopen dit jaar. En dat lijken ze niet te kunnen inhalen.
De oenoloog stuurt verontrustende berichten over de rijping, 7 tot 10 dagen achterstand.
En de wijnstokken stressen, het is te droog met teveel wind. En er valt geen drup regen.
De leverancier van phyto-sanitaire producten stuurt ook al berichten dat het niet goed gaat:
Er ontwikkelen zich ziektes in de proefvelden, de technische rijping dreigt op het moment van de oogst niet samen te vallen met de werkelijke rijping, met als gevolg een wijn die niet in evenwicht is. Verhalen over te dunne schillen die een ziekteaanval niet zullen weerstaan en teveel zuren op het moment van de oogst. Daar wordt een mens niet vrolijk van.

De buurman komt langs, hoofdschuddend. De druiven waren nog niet eens rood, en ook een horde wilde zwijnen erin die veel schade achterlieten. Die beesten hadden dus flink dorst.

Eind juli, dan horen de druiven van kleur te veranderen. We moesten wachten tot de eerste dagen van augustus, om her en der voorzichtig een rose-rood druifje te zien verschijnen in een groene tros. Gelukkig is het een week later overal rood!
“De trossen zijn mij te klein, ik moet nog zien of de stokken dat nog kunnen inhalen”, is het bericht van mijn partner, na de zoveelste controle ronde door de velden.
“En als we geen regen krijgen in augustus, is het maar de vraag of we op tijd kunnen oogsten”, vervolgt hij. “Ze stressen, ik heb velden waar de bladeren er wat slap bij hangen overdag, dat heb ik nog nooit gezien”.

Fontaine des Joncs

Met de aanhoudende droogte hebben de druiven veel moeite de bladeren fris te houden.
Dus zetten ze de rijping in de vertraging.
Te laat oogsten in september, kan betekenen dat we regen hebben met de oogst, en dan kan het snel helemaal verkeerd gaan en blijf je met door schimmel aangetaste, niet oogstbare velden zitten.
Wanneer ik de oenoloog en de leverancier mag geloven, moet er gespoten worden met rijpingsbevorderende middelen en met spul dat ervoor zorgt dat het velletje van de druif dikker wordt, en daardoor weerbaarder.

Pfff, voor elke kwaal is wel een remedie in deze door techniek beheerste wereld.
Wij doen daar niet aan mee. De natuur gaat haar gang, en we zien wel wat voor oogst het gaat worden. Het boerenbedrijf is een bedrijfstak waarin je overgeleverd bent aan de goedgezindheid van het weer. Tot begin augustus proberen we de stokken wat te beschermen met preventief spuiten.
Daarna komen er geen middelen meer op de druiven, zo komt daar geen residu van in de wijn.
Maar om nou veel te besproeien, te bemesten, en te bespuiten met allerlei producten om de oogst veilig te stellen?
Wat heb je dan uiteindelijk in de fles?

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah, Carignan en de Chardonnay-druif. De wijnen van Fontaine des Joncs zijn in beginsel alleen in Frankrijk verkrijgbaar, echter op de site van Fontaine des Joncs kunt u HIER informeren naar de verkrijgbaarheid van de wijnen in Nederland.