Misschien is het u ontgaan, maar de afgelopen maand is er ontzettend veel regen gevallen in Zuid-Frankrijk. Karen Haanstra weet er alles van…
November zet zonnig in met ongewoon hoge temperaturen. Het warmterecord van een eeuw geleden is gebroken.
En wij maar wachten op blaadjes die maar niet willen vallen. Eerder kan er niet gesnoeid worden.
Pas half november dwarrelen ze aarzelend naar beneden. En konden we eindelijk starten met de nieuwe cyclus: de snoei die de oogst van 2015 gaat bepalen.
Het is fijn werk, elke dag is het zonnetje erbij.
Eind van de maand gaat het mis: regen en nog eens regen. En een wind van zee.
In het weekend van 23 november stromen dorpen in de omgeving onder, daar zijn dorpen bij die nog nooit eerder een overstroming hadden. De grond kan al die regen niet meer opnemen.
Er wordt veel gebouwd in de Corbières, vooral door een instroom van gepensioneerden die in het warme zuiden van de rust willen genieten. En waar gebouwd wordt, daar wordt grond bedekt met huizen, terrassen, parkeerplaatsen en wegen. En al die regen die daarop klettert, kan niet meer de grond in. Al dat water stroomt naar lager gelegen punten, de beekjes en sloten die zich op hun beurt in rivieren legen.
Die rivieren legen zich in zee. Maar door de wind van zee is het waterpeil daar ook gestegen.
Met als gevolg dat het water buiten de bedding gaat.
In de laatste dertig jaar is er gebouwd in zones langs de rivier, die overstroombaar zijn.
Zomers is een riviertje hier niet meer dan een onschuldig stroompje water in een erg brede bedding. Maar met overmatig veel regen wordt het een woest kolkende watermassa, vele meters hoger dan het oorspronkelijke peil.
Het weekend van 30 november brengt opnieuw grote hoeveelheden regen en er worden nog meer dorpen getroffen door overstromingen, waaronder Sigean, maar 20 km. bij ons vandaan.
Het hele weekend toont de televisie beelden van ontredderde mensen, die tot op één tot anderhalve meter hoogte het modderwater in huis kregen. En beelden van overstroomde en gehavende wijnvelden.
Bij iedereen roept het herinneringen op aan de overstromingen van 1999, toen er 27 doden waren te betreuren, en een enorme materiële schade van vernietigde bruggen, wegen en spoorwegbindingen en onbewoonbaar geworden huizen.
Het is dit jaar gelukkig minder erg, maar de materiële schade is groot.
Die zondagmiddag bezoeken we onze velden. En constateren we dat veel wegen zijn weggespoeld.
In de -tegen hellingen gelegen- velden zijn geulen getrokken. Het water heeft de aarde weggespoeld.
We zullen dit voorjaar heel wat extra werk hebben met het opvullen ervan. Maar we prijzen ons gelukkig, de wijnstokken zelf hebben geen schade opgelopen.
De komende maanden wordt bezien op departementaal niveau of er mogelijkheden zijn de wijnbouwers financieel te steunen.
De snoeischaar is weer ter hand genomen, we zompen met rubberlaarzen in de velden, het werk gaat door….
Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah, Carignan en de Chardonnay-druif. De wijnen van Fontaine des Joncs zijn in beginsel alleen in Frankrijk verkrijgbaar, echter op de site van Fontaine des Joncs kunt u HIER informeren naar de verkrijgbaarheid van de wijnen in Nederland.