Column – Karen Haanstra – De assemblage (deel 2)

Karen Haanstra

Hoe gaat het nu verder met de assemblage bij het wijndomein Fontaine des Joncs van Karen Haanstra?

Nu begint het werk, 50 procent van dit, 30 van dat en 20 van deze, alles in een grote kolf, schudden met die handel, en uitschenken. Kleur bekijken, ruiken, proeven, kauwbewegingen maken om de wijn maar overal in de mond te krijgen, uitspugen, even wachten om te zien wat de nasmaak wordt, en dan commentaar geven.

De keurmeester kent mijn smaak: Ik vind de Syrah aangenaam wat haar bijdrage betreft aan geur en smaak van rood fruit en mijn Syrah heeft een lekkere cassis-smaak. Maar ik wil niet dat ze de overhand krijgt op de Carignan, die een mooie structuur heeft, en dit jaar zachte tannines: dus niks geen wrange smaak in de mond. En we mengen en proeven zo nog wat voort, tot we het na een uur eens worden en de juiste percentages genoteerd kunnen worden.
Met dat “briefje” ga ik en mijn partner de schuur in, om op grotere schaal de wijnen in de goede verhoudingen van de ene tank naar de andere samen te brengen tot de wijnen 2012.

Karen Haanstra voorjaar Syrah
Daarna begint weer het niets doen. De wijn moet de tijd krijgen te wennen aan haar nieuwe samenstelling. Soms geeft het verrassingen, want wat je proeft direct na de menging, is niet altijd hetzelfde product na een half jaar samenwonen: één aspect kan afzwakken, een ander gaat juist weer meer de boventoon voeren.
’t Is net als met mensen, bij een goede relatie voegt elk wat toe en levert wat in, en geeft het een meerwaarde bij de optelsom.

Meestal zetten we een klein volume apart op eikenhouten vaten, vaten die al een paar keer wijn in zich hebben laten rijpen. De tannines worden ronder, zonder dat de wijn een overheersende houtsmaak krijgt.
Het Engelstalig-werelddeel schijnt bijvoorbeeld gek te zijn op die houtsmaak.
Ik heb zo een vermoeden dat het een neveneffect is van de whisky die ze gewend zijn te drinken.
Maar ik wil na een jaar werk mijn eigen wijn herkennen en geen hout schenken uit een fles.

Nee, geen oordeel of vooroordeel, ieder zijn smaak, dat is nou het mooie van wijn.
Het zijn de natuur, het klimaat en het werk van de wijnbouwer, die iedere wijn tot iets unieks maken.
En het doet ons natuurlijk plezier, wanneer onze ideeën over de smaak van wijn, gedeeld worden door Nederlandse wijnliefhebbers.

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-West Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah en Carignan-druif. De wijnen van Karen zijn exclusief verkrijgbaar bij dewijnplaats.nl.
Karen is zoekende naar een importeur voor haar wijnen op de Nederlandse markt. Dus beste importeurs, als u interesse heeft, neem even contact met ons op.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!