Column – Karen Haanstra – De assemblage (deel 1)

Karen Haanstra

Vanuit de Corbières bericht Karen ons in haar maandelijkse column over de activiteiten in het wijnbedrijf Fontaine des Joncs.

Maand: januari 2013
Eind deze maand eindigde het voorsnoeien. Maar niets op je lauweren rusten, in februari start de volgende klus: het opbinden van de Syrah.
De maandelijkse analyses van de wijn zijn stabiel, we kunnen met de assemblage beginnen, dat is een mooi woord voor mengen. En wijn mengen, dat betekent dus ook veel proeven.

Daags te voren wordt van elk vat een fles gevuld, en die staan een nacht in de huiskamer om op de goede temperatuur te komen: van tien graden in de schuur naar de achttien graden voor het proeven.
Voorzien van mijn flessen installeer ik me met de unoloog in zijn werkkamer: een groot werkblad, aan twee kanten voorzien van een wasbak, waar de glazen elke keer na het proeven worden omgespoeld, en die tevens fungeert als spuugbak.

Karen Haanstra unoloog
Het is jammer wijn uit te spugen, maar gezien het aantal slokken die genomen wordt en het feit dat ik nadien met de auto weer heelhuids thuis moet zien te komen, is het de enige remedie. Dus daar gaan we dan: eerst per fles de wijn proeven, om een indruk te krijgen wie het beste bij wie past.

Het jaar 2012 was moeilijk door het onevenwichtige weer. De wijn is er wel goed uitgekomen, maar per vat zijn er minder typerende verschillen dan andere jaren. Dus dit jaar zullen de verschillende assemblages meer op elkaar gaan lijken. Volgens de unoloog zit het bij ons wel goed, de Syrah komt goed uit de verf en de Carignan heeft voldoende structuur en karakter.
Er zijn wijnhuizen die met problemen zitten, doordat ondanks de assemblages de wijnen teveel een “doorsnee” smaak hebben.

Binnenkort deel 2, hoe komen we tot de beste assemblage?
Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-West Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah en Carignan-druif. De wijnen van Karen zijn exclusief verkrijgbaar bij dewijnplaats.nl.
Karen is zoekende naar een importeur voor haar wijnen op de Nederlandse markt. Dus beste importeurs, als u interesse heeft, neem even contact met ons op.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!