Column – Karen Haanstra – Belevenissen van een wijnbouwer

Karen Haanstra - Fontaine des Joncs

De maandelijkse column van Karen en haar wijnbedrijf “Fontaine des Joncs”. Wat gebeurt er in de maand december?

Fontjoncouse december 2012,

Het ritme zit er zo goed in dat er persoonlijke records worden gebroken: ik knabbel gemiddeld tien procent van mijn beste “voorsnoei-tijden” af. Wat ik natuurlijk trots meld aan mijn wederhelft. Die ziet daar niet de vrolijke kant van in: de uitbundige oogst van 2011 heeft wat teveel van de krachten van de wijnstokken gevraagd en de vorst in het voorjaar 2012 heeft delen van de stokken bevroren en nieuwe uitlopers gedood.
Met als resultaat minder en dunnere twijgen dan in andere jaren om voor te snoeien.

De vorst heeft meer sporen nagelaten. Stokken die bevroren zijn geweest steken hun dode hout als krachteloze armen omhoog. Mijn partner breekt dus ook records wat betreft de (extra) tijd die hij in een veld doorbrengt om het dode hout met een handzaag te verwijderen en het in model brengen van de restanten van een wijnstok.

De oude Carignan heeft flink geleden. Meer dan een eeuw doorstond ze de capriolen van de natuur, om in 2012, omringd door haar afgezaagde armen, bij te komen van die amputaties.
En wanneer zoonlief zich op een zonnige zaterdagmiddag voor de tv ligt te vervelen, heeft vader een oplossing: “iedereen in de werkkleren”, ik ook -al verveelde ik me niet- en de hele familie wordt inclusief een kruiwagen in de oude Peugeot-bestel geladen, richting Carignan.
En daar begint het samenbrengen van al dat dode hout en het kruien naar de bestelwagen.
Thuis aangekomen, alles uitladen, bijzagen en stapelen.
En daarmee is de Carignan ons een laatste keer van dienst: ze gaat deze maand ons huis verwarmen!

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-West Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah en Carignan-druif. De wijnen van Karen zijn exclusief verkrijgbaar bij dewijnplaats.nl.
Karen is zoekende naar een importeur voor haar wijnen op de Nederlandse markt. Dus beste importeurs, als u interesse heeft, neem even contact met ons op.

Volgende week deel 2 van deze decembercolumn!

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!