Column – Karen Haanstra – april, de tractor doet wat hij wil (deel 1)

Karen Haanstra column oogst

De maand april is een drukke tijd in de wijngaard van Karen Haanstra te Fontjoncouse. Een tijd waarin samenwerken belangrijk is…


In de maand april wachten de wijnstokken op warmte. De eerste weken zetten koud in, met harde noordenwind, dus de stokken verroerden zich niet.
Toen won de zon de strijd, en liep de temperatuur van 15 graden in een paar dagen op naar 25. Met een rotvaart stuwden de planten hun sappen omhoog. Met de dag zag je hun knoppen zwellen.
Een scheurtje, en de volgende dag al toonde zich een piepklein blaadje en een paar dagen later zocht een dun stengeltje zijn weg omhoog naar de stralend blauwe lucht.

Dat werd tijd ook. Het onkruid had zich niets van de kou aangetrokken en leek op weg de wijnstokken te overgroeien. Een kunstschilder stort zich verrukt met penseel en doek in de overvloed aan kleurschakeringen. Een simpele wijnbouwer ziet zich de komende maanden moeizaam door de rijen waden. Een medaille heeft altijd twee keerzijden.

Eindelijk is de grond droog genoeg om het gewicht van de tractor te dragen, en met een lichte ploeg wordt tweemaal heen en weer door de rijen gereden. De nu licht verkruimelde aarde, vermengd met in stukjes gehakt onkruid, is weer zichtbaar en de wortels kunnen weer “ademen”.
We hebben een oude tractor, en volgens mijn partner ben ik totaal ongeschikt voor het berijden van dit werktuig: ik ben te gauw afgeleid en hij ziet me in een greppel storten. Het is een wonder, dat hij mij in staat acht onze auto over de kronkelweggetjes te sturen.

De tractoren hier zijn klein en smal. En ik ben lang en smal. Dat past niet echt bij elkaar: Mijn benen hangen vreemd langszij, zoals bij een volwassene die op een pony probeert te rijden. Ik sta doodsangsten uit wanneer mijn partner de tegen de hellingen gelegen velden ploegt.
De rijen zijn trapsgewijs aangeplant en per rij is er een hoogteverschil van wel veertig centimeter, met een breedte waar de tractor net door kan. Om kantelen te voorkomen hangt hij soms gelijk een bemanningslid van een zeilboot overstag, en fungeert als contra-gewicht. Ik sta lafhartig met de rug naar hem toegekeerd af te wachten of er een denderende knal zal volgen.
“Je moet de rijen vlakker maken”, verzucht ik elk jaar, “dit is veel te gevaarlijk zo”.
Ondoenlijk volgens hem. Ik raap het beetje resterende moed bij elkaar en klauter naast hem op de tractor. Met hem als kapitein en ik als angstige bakkenist zeilen we die dag door de velden.

Karen Haanstra is wijnbouwer in Fontjoncouse, Corbières in Zuid-West Frankrijk. Onder de naam “Fontaine des Joncs” produceert zij wijnen van o.a. de Syrah en Carignan-druif. De wijnen van Karen zijn exclusief verkrijgbaar bij dewijnplaats.nl.
Karen is op zoek naar een importeur voor haar wijnen op de Nederlandse markt. Dus beste importeurs, als u interesse heeft, neem even contact op.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!