Column Jean van Bommel – Wijnbroederschap

Jean van Bommel

Frankrijk telt zo’n 100 wijnbroederschappen! Het zijn decadente groepen personen die maandelijks bij elkaar komen, lekkerbekkend hun wijn uit hun eigen streek drinken, keuren en bekritiseren. Daarnaast zijn zij het visite kaartje van de streek en daar zijn ze maar wat “fièr” op ! (spreek uit als “fiejer”).

Trots als een pauw dragen zij mantels met bijzondere kleuren, want je hoort niet zomaar bij deze broederschappen. Confréries worden ze ook wel genoemd. Iedere wijndrinkende Fransman zou graag tot zo’n broederschap behoren, want dit geeft aanzien. Trots zijn dat je Fransman bent en behoort tot een organisatie die heel veel aanzien heeft….

Foto 1

Het merendeel van de leden koopt veel wijn en/of drinkt er heel veel van. Nu is dat in Frankrijk niet zo moeilijk, want de wijn is in grote hoeveelheden aanwezig en wie dicht bij het vuur zit warmt zich het best.

Tot de leden behoren inkopers, restaurateurs, im/exporteurs, detailisten en de liefhebber-consumenten met veel geld. Nieuwe aspirant leden worden vaak geweigerd vanwege het ontbreken van een hechte aanbeveling van één van de leden van de confrérie!

Ch‚teau du Clos Vougeot, BourgogneDe meeste confréries zijn geen gezelligheidsverenigingen, maar zijn bedoeld als een middel om de naam van de diverse appelations uit te dragen ter goodwill en publiciteit. Vaak worden bekende personen, VIP’s uitgekozen om erelid te worden met als reden publiciteit!

Ze gaan serieus te werk ,want men moet niet te lichtzinnig over het lidmaatschap denken, en het diploma van het lidmaatschap hangt trots aan de muur van zijn kantoor, jawel u leest het goed, van zijn kantoor, want dit is een mannenwereld!

4915_vignette_a-Les-membres-du-Grand-ConsHet gebeurt maar zelden dat er vrouwen worden toegelaten. Alhoewel ik moet bekennen dat veel wijndrinkende vrouwen een meer gedefinieerde uitleg aan wijn kunnen geven!
Dus een serieuze zaak, immers wijndiscussie is “serious business”, zelfs nog meer dan politiek!

Eén van de bekendste wijnbroederschappen is Confrérie des Chevaliers du Tastevin en heeft zitting in het Clos de Vougeot in Vougeot in de Côte d’Or.

De 94e sessie Tastevinage werd gehouden in het Clos de Vougeot op 5 september 2014.
455 wijnen van de Bourgogne zijn onderzocht door de 220-koppige jury van wijn professionals uit de industrie en door verlichte amateurs.
De proeverij werd voorgezeten door Maxime Brunet, beste jonge sommelier van Frankrijk in 2013 en hoofd sommelier bij de Hostellerie du Chapeau Rouge in Dijon.

il_570xN.325989061Elk lid draagt een mantel, met om zijn nek een lint waaraan een tastevin gemaakt is.

Elk jaar organiseren ze een wijnfeest “le Saint-Vincent Tournante” gehouden op 24 en 25 januari en in 2015 vindt het plaats in Gilly-les-Citeaux en Vougeot voor de 71e keer.

Beide plaatsen liggen in de Côte d’Or en zijn slecht te bereiken vanwege de drukte. Informatie over het bijwonen moet ingewonnen worden bij het office du tourisme in Beaune of Dijon.

Echt een aanrader om dit evenment te bezoeken, er kunnen vele wijnen geproefd worden, het enige wat u hoeft te doen is bij de ingang van het dorp een glas te kopen dat speciaal voor deze gelegenheid gemaakt is, dat recht geeft op gratis proeven bij de “caves ouvertes” (open wijnkelders) en als trofee mee naar huis genomen mag worden!

clos_vougeot_et_vigneSinds haar oprichting in 1934 heeft de Confrérie des Chevaliers du Tastevin zich tot taak gesteld het aanprijzen van Bourgogne, in het bijzonder de wijnen en gerechten, het bevorderen van behoud en heropleven van de traditionele feesten, folklore en gebruiken, en het stimuleren van de ontwikkeling van het toerisme in de regio, het promoten van de wijnstreek en de Bourgondische keuken, aan en dit allemaal in grootse stijl.

De Orde heeft ongeveer 12.000 ridders of Chevaliers over de hele wereld. Ze draagt actief bij aan belangrijke gebeurtenissen die plaatsvinden in de regio, de Confrérie is betrokken bij het vaststellen van de Saint-Vincent Tournante, de Tastevinage en in de restauratie van het Château du Clos de Vougeot.

In de link ziet u de voorbereidingen in het Château du Clos de Vougeot voor de gezamelijke maaltijd, het streek gerecht Oeufs meurette.

De intronasisation (inductie) de nouveaux Chevalier in het Château du Clos de Vougeot.

Jean van Bommel