Column Jean van Bommel – “Negotie van wijn!”

Jean van Bommel

Vorkje prikken en een heerlijk glaasje wijn erbij? Dat lijkt zo simpel, maar dat wijntje erbij maakt het een ander verhaal.

Voordat dit wijntje in die mooie fles zit, met dat mooie etiket waar veel consumenten moeite mee hebben om dit goed te lezen en waarbij ze uiteindelijk hopen dat ze geen kat in de zak hebben gekocht!

Foto 1

(Deze viticulteur heeft de wijn verkocht aan een negociant en die heeft de wijn gebotteld. Er is met geen enkele zekerheid te zeggen waar in de Bourgogne deze wijn is geproduceerd)

Negotium (latijn) Negotie is handel, commerce, handelsgeest, in- en export, koopmanschap-geest, trafiek en verkoop.
De handel in wijn, dit is een zwaar onderwerp! Waarom koopt iemand wijn? Niet alleen om het zelf op te drinken, maar om er in te handelen.
In Frankrijk heet dat een “Negociant” , een wijnhandelaar! Maar wat zijn de doelstellingen van zo’n negociant? Dat kan verschillend zijn, maar geld verdienen staat natuurlijk voorop!

foto 2

(Dit is een bedrieglijk etiket, met mooie krulletters, zie de toevoeging)

Maar eerst moeten we onszelf afvragen, waarom wordt de wijn verkocht? De viticulteur (de wijnboer) kan verschillende redenen hebben. Het bereiden van wijn neemt minimaal 6 maanden in beslag, dan praten we over een eenvoudige wijn, maar het kan net zo goed zijn dat er enkele jaren overheen gaan om de wijn zover te krijgen dat hij geschikt is om gebotteld te worden.

Stel: een wijnboer heeft een RVS opslag van 2 x 10.000 ltr en een productie van 8000 ltr in een bepaald jaar. Dan kan de viticulteur het maar 2 jaar bewaren. Dan moet het gebotteld of verkocht worden. Een andere mogelijkheid is het tijdelijk opslaan bij de plaatselijke caveau municipal of overpompen en verder laten rijpen op eikenhouten vaten. Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee en een grote hoeveelheid vakmanschap.

Foto 3

Deze viticulteur verzorgt volgens de gegevens op het etiket:

– récolte = druivenoogst (récolté = geoogst)
– vinifié = wijnbereiding vanaf het stadium van de eerste geperste druivensap tot en met het alcoholproces , aromatische aspect, smaakproces, kortom: tot en met de kant-en-klare wijn
– élevé = de volledige verzorging van de wijn vanaf de rijping in het vat tot en met het
in de fles doen.
– mis en bouteille = het vullen van de fles.

De ontwerper van het etiket vertelt dus een aantal zaken op verschillende manieren.

Het verbouwen van wijn is wat anders dan het maken van wijn (vigneron). Dit zijn specialismen die afzonderlijk bekeken moeten worden. Als deze vakkennis niet in huis is, dan moet dat ingehuurd worden of overgelaten worden aan externe krachten, zoals,….. ja en dan kom je terecht bij de negociant. Door jarenlange ervaring heeft deze negociant wel de ervaring in huis om tot een goed eindprodukt te komen.

Het gaat om opslagruimte om de “slapende wijn” in een zo’n goed mogelijke conditie te bewaren. Dat dit ook kosten met zich meebrengt is duidelijk. De ruimtes moeten geconditioneerd worden of de wijn moet ondergronds worden bewaard en dat vereist weer enorme financiële draagkracht van de negociant.

Ch‰teau du Clos de Vougeot, Bourgogne(Ik beperk me tot de Bourgogne wijnen omdat deze regio voor mij het dichts bij ligt.)
Tot begin jaren 80 werd nagenoeg alle Bourgogne verkocht via negociants en hoewel vele negociants eigen wijngaarden bezaten werden die wijnen zelden op het domein gebotteld. De reden hiervoor was dat de investeringen in een bottelmachine per domein te hoog waren. Productiekosten en rendement van de bottelmachine zijn zware kosten.

Nu vandaag de dag zijn de regels van hogerhand nog strenger dan voorheen. Het probleem waar de wijnboer tegen aan loopt zijn de enorme kosten van het bottelen, de voedselveilig-heidsrisico’s die voorkomen moeten worden bij productie en bij het bottelen van wijn. De meeste handelaren werden begin jaren 80 geconfronteerd met het groeiend aantal wijnbouwers die zelf begonnen hun wijn te bottelen vaak in samenwerking met een de plaatselijke coöperatie omdat de grote winst van hun grand cru’s anders naar de negociants zouden gaan.

Clos de vougeotMaar de rol van de negociant verandert van opkoper van wijn naar opkoper van druiven (negociant-eleveur). Vinificatie en het bottelen nemen zij meer en meer in eigen hand.
Dat wetende kijken we naar de totale wijnproductie in de Bourgogne.

Driekwart van alle wijn in de Bourgogne wordt door wijnhandelaren gebotteld. Ofwel opgekocht als wijn ofwel, zoals je tegenwoordig veel meemaakt, opgekocht als druif. Automatisering, productiviteit, kwaliteitsbeheersing over verschillende jaren zijn kernwoorden geworden!

Weliswaar is het zo dat 90% van de grand cru’s en 50% van alle premier cru’s op het domein gebotteld wordt . Toch blijkt dit slechts 24% van de totale productie te zijn.
De invloed van deze handelshuizen is enorm, even wat cijfers, er zijn 115 negociants in de Bourgogne maar de 50 grootste ervan realiseren 93 % van de totale omzet.

clos_de_vougeot_vignoble_1Vele negociants kopen nu ook domeinen op met het gekwalificeerd personeel erbij om deze kennis niet verloren te laten gaan. De handel in wijn gaat vaak via wijnmakelaars die een wijdverbreid netwerk hebben en als tussenpersoon fungeren, op zoek naar de hoge notering van de kwaliteits wijnen die geschikt zijn om te verhandelen.

De afzetmogelijkheden van een Negociant-eleveur zijn vele malen groter dan van een wijnboer die zelf probeert zijn wijn te verkopen aan de consument.

Versnippering van zeer goede wijnhuizen vanwege erfenissen is erg jammer, zoals gebeurde met het “le Château du Clos de Vougeot” De Clos de Vougeot is een ommuurde wijngaard van 50,6 hectare met bijbehorend kasteel net buiten het dorpje Vougeot in de Bourgondische wijnstreek Côtes de Nuits, onderdeel van de Côte-d‘Ór .

Chateau-de-Clos-du-VougeotDe wijngaard en het bijbehorende Château de Clos de Vougeot zijn in de vroege 12e eeuw gesticht door de monniken van de Abdij van Citeaux, die de wijngaard zeven eeuwen zouden beheren. Tegenwoordig is de ommuurde wijngaard in handen van veel verschillende wijnboeren, terwijl het château het hoofdkwartier is van de Confrére des Chevaliers du Tastevin, oftewel de Broederschap van de Wijnproefridders, een zeer machtige organisatie. Het kasteel is bovendien ingericht als museum van wijnbouw, behalve de oude wijnkelders kan men hier ook nog vier wijnpersen uit de 12e eeuw zien.

Nu zal dit chateau niet zo gauw worden opgekocht, maar negociants liggen wel op de loer. De makelaars waar ik het eerder over had waren ook betrokken bij de verkoop van een zeer groot domein in de Côte-d‘Ór aan een Japans bedrijf, wat veel commotie veroorzaakte hier in de Bourgogne.

Herstructurering, fusies zijn schering en inslag onder de grote handelshuizen van Bourgondië met als doel de macht te vergroten onder de negociants.

Het netwerk van deze negociants en makelaars strekt heel ver, van de export in Europa, Rusland en tegenwoordig heel veel naar China. Bourgogne wijnen worden gedronken aan de tafel van alle wereldleiders en aan die van mij!!!

Bronvermelding :
http://www.closdevougeot.fr/fr/
http://www.tastevin-bourgogne.com/fr/

Jean van Bommel

Lees ook zijn eigen blog op: http://ohfrancemonamour.wordpress.com/