Column – Jean van Bommel “Les dégustations de vin à l’aveugle” (“blind proeven van wijn”)

Jean van Bommel

Als mijn kinderen hun verjaardagsfeestje vierden – indertijd waren ze zo tussen de 6 en 12 jaar oud – lieten we ze in een van de spelletjes blind proeven. We maakten een proefdoos van een oude schoenendoos: er kwamen 8 vakjes in met in elk vakje een plastic bekertje.

In het deksel staken uit 8 gaatjes rietjes en elk van de bekertjes werd gevuld met verschillende vloeistoffen. Ze mochten op een papiertje schrijven wat ze dachten te proeven. Wie het meeste goed had was de winnaar en kreeg een klein cadeautje. In de bekertjes kon van alles zitten: water, azijn, limonadesiroop, ketjap, noem maar op!.

Natuurlijk was het geen gemakkelijke opgave om al die verschillende smaken thuis te brengen, zeker niet voor kinderen! Maar ze vonden het super en er werd heel wat afgelachen bij het zien van elkaars reactie!!

Waar ik het hier eigenlijk over wil hebben is het “blind proeven van wijn”.

foto 4 blind proeven

Niet dat dit wijn proeven geblinddoekt gaat…..!

De bedoeling is dat je verschillende wijnen gaat proeven, terwijl die geschonken worden uit flessen zonder etiket. De flessen zijn genummerd. Je noteert na het proeven het nummer van de fles en geeft achter het nummer je commentaar!

Bij een blind- wijnproeverij is het de bedoeling dat je er achter komt welke wijn er is geschonken zonder enige info vooraf over de betreffende wijn.

foto 1Wanneer je een wijnexamen aflegt is dit zelfs de gebruikelijke procedure om je proefkennis te toetsen. Men analyseert dan één voor één wat er gedronken (geproefd!) wordt en vervolgens bepaalt de kandidaat welke wijn er in het glas zit.

Best pittig, zo’n officiële blind wijnproeverij!

In een overzichts wijnproeverij proef je wijnen uit verschillende wijnlanden, en -gebieden, diverse wijnhuizen of -producenten en meerdere jaargangen. Dit is een heel leuke maar bovenal leerzame manier om kennis te maken met allerlei wijnsoorten en smaaktypes. Lokale slijters of wijnwinkels organiseren regelmatig zo’n wijnproeverij. Zeker de moeite waard om zo’n proeverij te bezoeken .

Horizontale wijnproeverij

Verschillende wijnhuizen uit een bepaald gebied of streek, bijvoorbeeld de Bourgogne presenteren allen de geproduceerde wijn uit één oogstjaar. Wat je kan opmaken uit zo’n horizontale wijnproeverij zijn de verschillen in de vinificatiestijl. Dit is de wijze waarop een wijn gemaakt wordt. Elke wijnmaker heeft verschillende en vaak ook geheime methodes om een vastgelegde wijnstijl te bereiden. Wijnen gemaakt van het zelfde druivenras, en afkomstig uit hetzelfde gebied kunnen dus toch verschillend smaken.

foto 2

Verticale wijnproeverij

Veel wijnhuizen of producenten maken meerdere cuvées. Een cuvée is één item uit de totaal collectie die het wijnhuis produceert. Zo’n cuvée kan elk jaar op exact dezelfde manier gemaakt worden maar toch kan de smaak per jaar nogal verschillen. Dit heeft te maken met beïnvloedingsfactoren waar de wijnmaker soms weinig aan kan doen, zoals de temperatuur, veel of weinig zon.

In een verticale wijnproeverij wordt er een reeks wijnen gepresenteerd van slechts één wijnhuis. Er wordt dan één enkel cuvée geproefd maar van meerdere jaargangen. Wat je dan kunt proeven zijn de verschillen per jaar in natuuromstandigheden en hoe deze dus invloed kunnen hebben op de smaak van de wijn, maar ook de leeftijd van de wijn kan smaakverschil mee brengen.

Ik ga nu ieder jaar naar verschillende wijnproeverijen zoals “La ronde du Couchois”. Een viertal gemeentes die bij deze commune horen hebben hun domein opengesteld voor het publiek. Dit gebeurt altijd in augustus, dit jaar is dat 2 en 3 augustus 2014. Bent u geïnteresseerd dan kunt u op DEZE LINK klikken voor meer informatie.

foto 3Dit wil ik nooit meer missen sinds die keer dat we bij een van de wijnproeverijen een zeer vriendelijke viticulteur tegen kwamen die ons natuurlijk zijn wijn wilde verkopen….

Wij kochten een doos van 6 flessen Haute côtes de Beaune blanc, heerlijk!!!

Enige tijd later kwamen we dezelfde viticulteur tegen op een vide grenier (rommelmarkt) waar hij privé genoot van het samenzijn met zijn vrienden met een behoorlijke consumptie op. Hij herkende ons direkt en vertelde dat tijdens de proeverij ook altijd gegeten werd en dat wij voor volgend jaar uitgenodigd waren. We voelden ons zeer vereerd en nu al vijf jaar genieten we samen met nog 25 andere gasten van een heerlijke Franse maaltijd, en natuurlijk met een (zelf gekochte) bouteille van hun wijn (!)

Een groot domein met diverse goede wijnen waar met velen gesproken wordt over van alles en nog wat en voor je het weet kun je snel de hoogte krijgen!!!!

De maaltijd is gezellig, je komt met een zeer gemêleerd gezelschap in aanraking en de Fransen zijn verbaasd Nederlanders in hun gezelschap aan te treffen!

Na het diner worden we onthaald met een digestive de la maison, niet te koop, met een knipoog! Het zijn van die heerlijke Franse geneugten!

Jean van Bommel