Column Jean van Bommel – Druivenoogst (recolte) 2015!

Jean van Bommel

Ik schrok toen ik berichten las dat eind juli in Italië de druivenpluk (vendange) al was begonnen. Dit betekent dat Frankrijk niet veel later zou gaan beginnen!

Want 2015 is een apart jaar, veel zon, sommige momenten veel regen, maar bovenal zon, zon en nog eens zon!

oogst-2015

Dit is natuurlijk fijn, een warme zomer, maar dit jaar liep het de spuigaten uit, met soms wel bijna 50 graden. En dat is zelf voor een druif te gortig! Wat ook mee speelde was de duur van de hittegolf, die duurde van eind april tot heden (begin september het moment dat ik dit stukje schrijf).

De regen die begin augustus is gevallen is waarschijnlijk de redding geweest van jaar 2015.

Wat is het antwoord voor de toekomst op deze problemen te bestrijden? In Bolivia heeft de regering de plaatselijk wijnboeren een “wijnverzekering” aangeboden. En ook Frankrijk komt met een dergelijke verzekering.

2_vendangeurs00055_credit_bivb

Maar is dit het antwoord op deze problematiek? De klimaatsverandering, wat zich in Europa manifesteert, bestaat uit overvloedige regen en extremen temperaturen.
Het indekken van deze klimaatrisico’s in de wijnbouw is, mijns inziens, alleen weggelegd voor de financieel draagkrachtige boeren.

Maar ondanks deze problemen, ziet de wijnoogst voor 2015 er zeer belovend; zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Wel is het zo, dat opbrengst voor 2015 in heel Frankrijk aanmerkelijk lager is dan in 2014.

Volgens het statistisch bureau van het Franse ministerie van landbouw zal de druivenopbrengst dit jaar 1% kleiner zijn dan vorig jaar. Dat is vooral toe te schrijven aan de droogte in het begin van de zomer en weinig vorstschade in het voorjaar!

Naar verwachting produceert Frankrijk dit jaar 46,5 miljoen hectoliter wijn, een hoeveelheid die ondanks de daling nog altijd boven het vijfjarig gemiddelde ligt. De recente regenval kon er voor zorgen dat de verwachtingen nog iets naar boven bijgesteld worden.

Bourgogne, Beaujolais en Chablis, fors minder.

hagel-steenSommige wijnstreken komen er echter beduidend minder genadig af. Vooral de Bourgogne, Beaujolais en Chablis zien hun productie fors teruglopen. Daar zijn de druiven klein gebleven en wordt een daling van 11% voorzien. De Beaujolais alleen moet met een terugval van 25% rekening houden. Daar naast de extreme hagel buien in de Chablis, waarbij waarschijnlijk 80% is verloren gegaan.

Gelukkig blijft de Côte de Nuits uit de Franse Bourgogne de duurste wijn ter wereld produceren. Een fles van deze wijn kost 13.856 euro.

Dat blijkt uit een klassement met de 50 duurste wijnen ter wereld van Wine Searcher.
De wijnsite baseerde zich op gegevens van meer dan 50.000 wijnkelders, handelaars en producenten over de hele wereld. In totaal werden de prijzen van meer dan 7 miljoen flessen geregistreerd.

Wijnen uit de Bourgogne streek scoren opvallend hoog in deze lijst. De top drie bestaat volledig uit wijnen uit die streek en in totaal staan er 40 Bourgogne wijnen in de top 50.

Het grote wijngebied Languedoc Roussillon mag zich verheugen op een stijging van 6%, schatten de statistici.

Aan de vooravond van de vendanges (wijnoogst) blijken de meeste wijngaarden er gezond bij te staan. Door de warmte halverwege juli hebben vooral in het oosten van het land (Bourgogne) de wijngaarden met hittestress te maken gekregen. De hoge temperaturen hebben de rijping van de druiven vertraagd.

187-2

Dankzij de lagere temperaturen in augustus en de regenval heeft de rijping alsnog doorgezet. De hete zomer heeft er voor gezorgd dat de wijnoogst vroeger dan ooit tevoren op gang komt. In de Beaujolais zijn de plukkers sinds deze week ( 23 / 27 augustus) al aan de gang, nog eerder dan in de eerdere vroege jaren 2003 en 2006.

Ook de wijnsector zelf kijkt vol vertrouwen uit naar de aankomende oogst. Men voorziet een “optimale rijpheid, met veelbelovende smaken en gisting”, die voor een wijn van uitstekende kwaliteit gaat zorgen. Een buitje in deze dagen doet de wijn alleen maar goed!

“De wijnstruik lijdt graag en heeft een voorkeur voor droogte boven natte voeten”.

Want uiteindelijk is smaak toch wel de grootste drijfveer voor onze smaakpapillen.

Jean