Column Jean van Bommel – Dionysos, Bacchus en een tire bouchon!

Jean van Bommel

Frankrijk en wijn, zijn bijna een synoniem voor elkaar. Dat de Fransen dit niet zelf hebben uitgevonden wisten we al.

De oude Grieken hadden Dionysos en de Romeinen hadden Bacchus als wijngod. Hij werd niet alleen vereerd als god van de wijn, maar ook in verband gebracht met de dood en aardse zaken als dronkenschap en extase.

BachusZij symboliseren wellust en vervoering. Hij wordt voorgesteld als een mooie jongeman met een wijnbladerenkrans op zijn hoofd en een druiventros in de hand. In de Oudheid zag men het maken van wijn – de druiven die bij de oogst worden vertrapt en vervolgens als wijn ‘herrijzen’ – als een metafoor voor de mens die na zijn dood in een gelukzalig hiernamaals wordt herboren.

Zo werden door de Grieken in februari de Anthesteriën of ‘bloemenfeesten’ gehouden om het naderen van de lente te vieren. De nieuwe wijn werd getapt en overvloedig gedronken. Bij de Romeinen kon het er zo wild aan toegaan op de Bacchanalia, de geheime feesten ter ere van de wijngod, dat deze in de 2de eeuw v.Chr. in heel Italië door de autoriteiten werden verboden.

In de 5e eeuw v.Chr. zijn er voor het eerst sporen terug te vinden van de Bacchanalia. Volgens Titus Livius (Romeinse schrijver), verspreidde de Bacchanalia zich vanuit Zuid-Italië, over Etrurië en uiteindelijk naar Rome. Zo vertelt hij dat een ‘obscure Griek’ als eerste de initiatie naar Etrurië bracht, waar de feesten zich snel verspreidden en ze spoedig een voorwendsel voor orgiën en een school voor immoraliteit werden.

Dat het in Frankrijk er zo niet aan toe gaat, maar dat we wel deze feesten hebben overgenomen en daar met volle overgave aan mee doen, is duidelijk. Sommige “appellations” staan bekend om de herfstproductie van hun jonge wijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Beaujolais. Het hele jaar door worden in heel Frankrijk, afhankelijk van de regio, wijnfeesten georganiseerd en elke streek heeft eigen tradities en eert de wijngaarden, elke regio op haar eigen manier.

foto 1

Eind januari wordt er in Beaune ook een feest georganiseerd rondom “Saint-Vincent”, de patroonheilige onder de wijnen. Dit feest wordt georganiseerd door de Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Overige dorpjes in Bourgondië organiseren om de beurt (tussen eind januari en half februari) de populaire traditie “Saint-Vincent Tournante”. De bezoeker brengt het glas met de hand van kelder naar kelder (te voet zodat je nog wel enigszins helder blijft!). (www.saint-vincent-beaune.com www.bourgogne-tourisme.com www.vins-bourgogne.fr)

De wijn bij ons zit in flessen, in tegenstelling tot de Grieken en Romeinen, waar de wijn in amphoren zat. -/+ 26.2 ltr. Onze wijnflessen hebben een kurk, in de oudheid werd de amphoor afgesloten met was. Ze hadden dus geen kurkentrekkers nodig, wij wel en die heb je in allerlei soorten. Ik zelf heb een bescheiden collectie van ruim 125 kurkentrekkers. Ik struin vide greniers en brocantes af, op zoek naar modellen die ik nog niet heb.

Pas kocht ik nog een echte Laguiole voor maar € 8.00. Maar de laatste tijd kom ik toch steeds vaker in de wat duurdere categorien terecht. Onder de protesterende blik van mijn vrouw zie ik er dan (soms) maar vanaf. En soms kijk ik op “Le Boncoin” (de Franse marktplaats) en dan lees ik de volgende advertentie:

Ancien tire bouchon de caviste ou bistrotier en fonte(antieke kurkentrekker)
Hauteur du tire bouchon sans la plaque de bois qui à été rajoutée: 37 cm
Il est complet et en bon état de fonctionnement et à été entièrement décapé car il était peint de 2 couches anciennes de peinture.
Très original et pas courant car c’était un outil professionnel.(professionele kurkentrekker)
Envoi par la Poste 12 euros dans bon emballage.
Pas sérieux s’abstenir . Pseudos acheteur d’Afrique..abstenez vous car pas de temps à perdre.
(er is geen tijd te verliezen als zich pseudo Afrikaanse kopers aanmelden om te probreren af te dingen.)

Zonder te discrimineren moest ik hier toch wel hard om lachen. Is de verkoper ervarings deskundige? Of wil hij van te voren alles uitsluiten om ongewenste bellers aan de lijn te krijgen? Het blijft altijd raden naar de beweegredenen. Maar ik vond hem erg leuk en wilde u hem niet onthouden. Ik heb dus vriendschap gesloten met Saint-Vincent, met op iedere tafel een mooie tire bouchon.(kurkentrekker)

Wilt u niets missen van deze verhaaltjes, dan kunt U mij wekelijks volgen via mijn weblog. http://ohfrancemonamour.wordpress.com/ U krijgt dan iedere week mijn verhaal automatisch per mail toegestuurd.

Jean van Bommel