Column – Ivo Dijkema – Mijn wijnreizen

Column Ivo Dijkema

In deze column geeft wijnliefhebber en startend ondernemer Ivo Dijkema ons een kijkje in het plaatsje Sancerre.

Wijnreizen – Sancerre

Sancerre, een trekpleister voor wijnliefhebbers. Wanneer ik tijdens de middagrust het idyllische plaatsje binnen rijd, lijkt het er te zijn uitgestorven. Ik parkeer de auto aan de voet van het dorp en wandel door de lege straten richting het centrum. De luiken voor de ramen zijn gesloten en je treft op straat enkel een verdwaalde toerist aan. Ik kom langs een prachtig uitzichtpunt en overzie de uitgestrekte wijngaarden die op de hellingen rond het dorp liggen. Ook daar lijkt de wereld op dit moment stil te staan. Op het plein in het centrum kom ik weer enig teken van leven tegen. Een paar toeristen doen niet aan de middagrust en hebben plaatsgenomen op de terrasjes aan het plein. Ik besluit nog even terug te lopen naar het prachtige uitzicht en daarna verder te rijden om mijn hotel in het dorpje Azy op te zoeken. Na deze lokale siësta kom ik hier nog wel even terug.

Proeven, dat doen de honderden toeristen in de namiddag in Sancerre. Proeven, kijken en weer proeven. Zo af en toe wordt er een flesje gekocht, heel sporadisch een doosje. Nog geen drie uur geleden lag dit dorp in een serene rust. Nu lijkt het geëxplodeerd tot een pretpark, met rijen voor de talrijke winkeltjes alsof het ware attracties zijn. De toeristen komen uit alle landstreken van de wereld. Naast de continu fotograferende Aziaten, pik je ook de Amerikanen er met gemak uit. Ze dirigeren het proeven in de winkel en de meest brutale onder hen nemen zonder schroom zelf de kostbare flessen ter hand.

Sancerre
Dit kan ik niet langer aanzien, hiervoor ben ik niet aan deze wijnreis begonnen. Ik wil de wijn beleven en genieten van elk moment. Dus zoek ik naar de meest rustige winkel rond het plein, wurm me tussen een lallend gezelschap door en vraag om “un bottle Sancerre Frois, s’il vous plait.” De ietwat gezette Française kijkt me aan en met iets wat op een glimlach lijkt. Het zal voor het eerst zijn vandaag, dat er een uidrukking verschijnt op haar gelaat wat een beetje in de beurt komt van een lach. Zonder te proeven neem ik ietwat gretig de fles van haar aan en met een haastig “Au revoir” verlaat ik de winkel. Ik spoed mij naar de auto en als een Parijzenaar op de Champs-Elysées, cross ik naar mijn hotel.

Azy ligt nog geen twintig kilometer van Sancerre. Het landschap doet me denken aan een Paturain-reclame en het hotel is al zestig jaar in dezelfde staat. Het oogt authentiek en ademt een gemoedelijk sfeer uit. Achter in de tuin, tussen de fruitbomen installeer ik mij met een boek en de zojuist aangeschafte Sancerre. Al na de eerste slok word ik overvallen door rust. Dit is genieten op zijn best, pas nu beleef ik Sancerre!
Met wijngroet,

Ivo Dijkema
“Wijnliefhebber en startend ondernemer”

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!