Column – Ivo Dijkema – Goede wijn is net als bier!

Ivo Dijkema

Vloeken in de kerk? Ivo heeft heel wat uit te leggen in zijn column…

Op de gemiddelde wijnproeverij komen toch voornamelijk liefhebbers af, mannen en vrouwen die een goed glas wijn weten te waarderen. Het moet dan ook niet al te lastig zijn om met een breed assortiment aan goede wijnen, deze liefhebbers tijdens de proeverij te verwennen.
Hoe anders is het wanneer je de proefflessen uitstalt en je ineens opmerkt, dat jij je tussen bierdrinkers bevindt. Nog voordat je het eerste glas hebt ingeschonken staan de meeste mannen al met een pilsje in hun hand. Hoe ga je nu je Chianti’s en Rioja’s aanprijzen? Zij zullen zichzelf in ieder geval niet verkopen. En natuurlijk is het eerste wat je te horen krijgt, wanneer de toch wat nieuwsgierig geworden gasten richting jouw kraam schuifelen…. “goede wijn is nog geen bier!”

bier
Wijn is inderdaad geen bier, daar is geen spelt tussen te krijgen. En of goede wijn gelijk staat aan bier (of andersom), is een kwestie van smaak. Voor sommige mensen – of het nu bierdrinkers of wijnliefhebbers zijn – is een dergelijke uitspraak hetzelfde als ‘vloeken in de kerk’. Maar wanneer je het letterlijk bekijkt, kan het je in een situatie als deze wel degelijk helpen om je wijn toch aan de man te krijgen.

Een bierdrinker (of eigenlijk pils) houdt van een frisse aanhef, een sprankeling en vol van smaak. En natuurlijk een ‘aahhh’ moment aan het eind van iedere slok. Dit gevoel is ook met wijn te beleven. Al zouden we de finale toch wat anders omschrijven. Dus op deze proeverij geen wijnen met uitgesproken hout of tropisch fruit en geen geuren van natte bladeren of bloemenvelden in de lente maar frisse wijnen, een beetje mineralen en ook een licht bittertje kan geen kwaad.

En zo gingen ook de bierdrinkers aan de wijn. Natuurlijk stonden er te weinig spuugbakken en werd er niet gespoeld met water maar werd het pilsje weer ter hand genomen. Er werden kreten in de lucht gegooid die je op geen andere wijnproeverij hoort. En het luchtwalsen werd al snel verboden. Toch vonden de meesten een wijn die hen aansprak en daar is het uiteindelijk om te doen. Een Sauvignon Blanc uit de Loire kwam het beste uit de bus maar de smaakbeleving liep redelijk uiteen. De simpele doch volmondige Chileense Merlot bijvoorbeeld, kon de bierdrinkers veel minder bekoren dan de uitgebalanceerde Barbera. Opvallend? Ja en toch weer logisch. Want zoeken we niet altijd naar balans in onze wijn?

Zo veranderde het credo van de avond ineens naar: “Goede wijn, is net als bier!”

Met wijngroet,

Ivo Dijkema
“Wijnliefhebber en startend ondernemer”

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!