Column – Esther Meijer “Wijn is leuker met spijs”

Esther Meijer

Wijn is leuk, maar: wijn en spijs is leuker!

Logisch! Net als Koninginnedag mét mooi weer, winkelen mét goed gevulde portemonnee of autorijden mét open dak. Wijncursussen geef ik al 9 jaar, wijn & spijs cursussen ruim 5 jaar. Ik merk aan het aantal terugkerende cursisten, dat wijn en spijs verbindt.

Foto 1De Wijn & Spijs Cursus van AnyWine lijkt redelijk uniek in Nederland. Tien lessen in tien maanden en dan ook nog eens elk jaar een ander programma.

Zo heb ik met verschillende groepen excursies gemaakt naar wijngaarden in Wageningen, Lemelerveld, Zwolle en Marknesse en hebben we kaas- en hertenboerderijen bezocht. Wat jaarlijks terugkeert is BYO; bring your own wijn & spijs! Cursisten lichten in de les aan de groep toe hoe ze tot hun ultieme wijn/spijs combinatie gekomen zijn. Denk maar niet dat cursisten voor de makkelijke weg gaan.

Deze opdracht wordt al jaren meer dan serieus genomen!

foto 6Cursisten eten in de weken voor de BYO – avond wel vijf keer het bewuste gerecht, zodat dit volledig ge-fine-tuned op tafel verschijnt. Er wordt begripvol geknikt als iemand aangeeft dat de bloedsinaasappels eigenlijk niet rijp genoeg zijn of de bio-poelier onverwacht gesloten was. Gasbranders worden meegesleept, om ter plekke opengepeuterde oesters van een brûlée laagje te voorzien. Niet zo gek dat ieder zich verheugt op deze avond.

Daarentegen sta ook ik wel eens anderhalve dag in de keuken om tien verschillende merlot- spijs combinaties op tafel te zetten.

Wat ook jaarlijks terugkomt is de les “koken naar de wijn toe” , waarbij elk jaar een andere chef de scepter zwaait en ik adviezen geef, nadat ik van elke saus, garnituur geproefd heb.

foto 4En elk jaar gebeuren er gedenkwaardige zaken. Van kreeften die uit de bak springen tot volledig geschifte sauzen, die gered moeten worden. Maar nogmaals, niets verbroedert en – zustert zoveel als gezamenlijk koken met een operatiemuts op je hoofd (hygiëne voor alles 🙂

En de wijn. Die moet passen. Bij het gerecht dat jij kookt! Beetje meer zout om het smaakgehalte te verhogen, beetje bieslook als bruggetje naar het “frisse” in de wijn, of wat meer olie om de zuren in het gerecht af te zwakken. Dat alles met de betreffende wijn op je gehemelte!

In aanvang zijn cursisten soms onzeker wanneer het gaat om het beoordelen of samenstellen van wijn & spijs combinaties. Maar na een paar lessen, waarin diverse wijn/spijs theorieën worden besproken, van Peter Klosse tot de Italiaanse AIS methode, beschikken de cursisten over voldoende handvatten!

foto 3Binnen de jaarcursus ontstaat na 1 of 2 lessen al een hechte groep. Niets verbindt zo snel als gastronomische liefde….men waardeert elkaar vanwege ieders inbreng. Als docent geef ik soms een les met veel AnyWine imput en soms ben ik een klankbord of faciliteer ik alleen. Soms kook ik, soms een cateraar, soms de cursisten en de laatste les…….dan laten we ons verwennen!

Het is een bijzondere cursus en dat is het! Het is dat deel van mijn werk, dat niet op werk lijkt. Het is elk jaar weer jammer dat het zomervakantie is. En elke september weer een beetje feestmaand, omdat het zo leuk is een nieuwe groep lekkerbekken te smeden…de kers op mijn taart!

Ben je nieuwsgierig naar het programma voor het komende jaar?

Kijk op: http://www.anywine.nl/9/Wijn-_&_spijscursus_.html

Esther Meijer, RegisterVinoloog en wijndocent