Column Esther Meijer – Welk Vinotype ben jij?

Esther Meijer

Amerikaan Tim Hanni, inmiddels geheelonthouder, schreef het boek “Why you like, the wines you like”, waarvan nog geen Nederlandse vertaling is.

Eén van zijn uitgangspunten is, zoek niet de wijn bij het gerecht, maar bij je gast.

Een uitgangspunt dat mij zeer aanspreekt!

Een ander bijzonder statement van Hanni: je hoeft je niet te verontschuldigen, omdat je van zoete wijn houdt.
Kortom: als iemand een Moscato d’Asti bj zijn biefstuk wil, moet hij dat lekker doen!

foto 1Hanni bedacht “vinotypes”! Elk mens heeft bepaalde gevoeligheden qua smaak en daar baseer je je wijnvoorkeur op.
Ook kan de hoeveelheid smaakpapillen per persoon verschillen en dat heeft een enorme invloed op hoe je smaken beleeft.

Ik heb de cursisten van mijn Wijn- & Spijs Cursus de Vinotype-test laten doen. Ik was benieuwd of de wijn die iedereen die avond had meegebracht ook aansloot bij zijn of haar Vinotype. Dat bleek inderdaad geval!

Het vinotype-testje helpt je erachter te komen voor welke waarnemingen je gevoelig of juist tolerant bent. Combineer dit met bepaalde elementen die jij waardeert in een wijn en resultaat is jouw “vinotype”.

Wanneer je je vinotype weet kun je makkelijker wijnkeuzes maken in het restaurant of in de winkel.

Hanni onderscheidt: het zoete vinotype en het tolerante vinotype als de twee uitersten en het hypersensitieve en sensitieve type daar tussenin. Ik blijk van het sensitieve soort te zijn. Heel herkenbaar!

De test kun je vinden in het eerder genoemde boek, maar je kunt deze ook online doen:

http://www.myvinotype.com

foto 2

Een korte toelichting op de vinotypes, vrij vertaald…

SWEET Vinotypes

Sweet Vinotypes zijn zeer gevoelig voor licht, geluid, aanraking, geuren en smaken. Ze hebben het vaak te koud, zijn zeer gevoelig voor labels in hun kleding en voor de tv die te hard staat.

Ze zijn gewoonlijk zeer artistiek, op het chaotische af en hebben soms zelfs aandachts tekort (ADD). Zijn vaak hoog opgeleid en werelds. Ze houden van geurige echt zoete wijnen, die laag zijn in alcohol.

Het liefst hebben zij dit type wijn bij al hun eten, inclusief biefstuk.

Feitje: er is een grote mogelijkheid dat hun moeder tijdens haar zwangerschap last had van ochtendmisselijkheid of brandend maagzuur. Ook het uitzoeken van het juiste beddengoed, dat goed aanvoelt, is belangrijk voor hen.

HYPERSENSITIVE Vinotypes

Hypersensitive Vinotypes zijn redelijk gevoelig voor allerlei soorten zaken. Net als de Sweet Vinotypes hebben ze ergernissen en kieskeurigheden. Ze weten precies wat ze prettig vinden.

Gewoonlijk zeer artistiek en misschien ook een beetje ADHD?

Het grote verschil tussen een Sweet en een Hypersensitive Vinotype is dat het Hypersensitieve type meer van droge of net aan off dry wijnen houdt.

Zijn favoriete wijn is delicaat, zeer soepel en lager in alcohol. Ze houden misschien zelfs van intense rode wijnen, maar niet met een bak hout en/of zware tannines … smooth and rich, baby.

Feitje: dit type is waarschijnlijk meer “talk dry and drink sweet” en op zoek naar wijnen met een beetje restsuiker, die echt heel soepel zijn.

Ook hier is er een grote mogelijkheid dat hun moeder tijdens haar zwangerschap last had van ochtendmisselijkheid of brandend maagzuur. Ook het uitzoeken van de juiste lakens en slopen is een big deal voor hen.

SENSITIVE Vinotypes

Sensitive Vinotypes go with the flow. De ene keer een cappuccino , de andere keer een dubbele espresso….

wijn 30Ze staan zeer open voor het uitproberen van nieuwe dingen en diversiteit geeft kleur aan hun leven. Ze houden van een grote van een grote variatie van, meestal, droge witte en rode wijnen. En zelfs van rosé’s en mousserende wijnen.

Zij zijn van alles vinotypes het meest avontuurlijk en staan open voor verschillende smaken en wijnstijlen, van delicaat tot robuust.

Ze hebben echter wel grenzen voor wat betreft bitterheid en tannine. Dus geen eiken monsters, maar echt onberispelijk gebalanceerde, soepele en complexe wijnen.

Feitje: Sensitive Vinotypes houden van zo’n groot scala aan wijnen (en andere dingen), dat ze wel eens moeite hebben keuzes te maken.

Wat voor wijn wil ik? Hoe zal ik mijn koffie nu drinken?

Hun acceptatie voor zo veel verschillende stijlen kan zorgen voor conflicten wanneer zij een keuze moeten maken.

TOLERANT Vinotypes

Tolerant Vinotypes snappen niet waar de meer sensitieve vinotypes zo’n ophef over maken. Ze willen de thermostaat omlaag en de volumeknop omhoog! Grote rode wijnen zijn hun favoriet, volle kracht vooruit!

Hoe intensiteit en robuuster, hoe beter. Net als de Sweet Vinotypes willen ze de wijn waar zij van houden waar en wanneer ZIJ bepalen dat het past, of het nou schaaldieren, biefstuk of salade is. Zolang de wijn maar rood is. Zij hebben waarschijnlijk een bumpersticker met “Ik drink geen wijn voor watjes”.

Feitje: Tolerant Vinotypes hebben de neiging beslissend en rechtlijnig te zijn. Zij zien de zaken zwart/wit en meer, groter en sneller is: beter!

Het is geen wonder dat het 100-punten-wijn-waarderings-systeem het meest zinvol is voor Tolerant Vinotypes.

Er is natuurlijk een hele reeks van Vinotype variaties.

Vrees niet als je jezelf niet in één van deze hokjes kunt plaatsen.

Je bent dan bijvoorbeeld een Hypersensitive Vinotype die intense rode wijnen heeft leren waarderen….

Bovendien, hoe meer je bezig bent met wijn, hoe waarschijnlijker het is dat je voorkeur en afkeer voor bepaalde wijnen verandert.

Esther Meijer,
RegisterVinoloog & Wijndocent

www.anywine.nl