Tegenwoordig heeft elk product zijn eigen sommelier! Je kunt het zo gek niet bedenken.
Zo is de functie theesommelier binnen de horeca inmiddels een begrip geworden. Een biersommelier wordt ook wel zytholoog genoemd.
En ik, als theesommelier, wel eens theoloog…
Na wat speurwerk op nationale en internationale websites, kwam ik ook tegen: watersommelier, koffiesommelier, chocoladesommelier, whiskeysommelier, cocktailsommelier en limonadesommelier.
In het Ritz-Carlton in Wenen , bereidt een chocoladesommelier zeer exclusieve warme chocoladedrank bereid van chips van diverse chocoladesoorten. De chocolade wordt met water verwarmd in koperen keteltjes om zo de beste smaak naar boven te krijgen.
Hier kan ik mee leven. Als genoemde personen de drank goed kunnen bereiden, er veel passie voor en kennis over hebben en ook weten bij welk gerecht deze drank in te zetten is. Kom maar door met die mooie cola-spijs-combinatie!
Helaas schort het daar nog wel eens aan. Iedereen die in een restaurant rondloopt met een fles wijn mag zichzelf in Nederland sommelier noemen.
Helaas zit de wijsheid niet altijd in de man (vrouw) en worden er regelmatig tenenkrommende onwaarheden verkondigd als “Deze wijn is gemaakt van aardbeien, frambozen en ander rood fruit”, “De rode chardonnay is op”, “Deze wijn staat nog maar 10 dagen open!”, “In Zuid Afrika heten álle wijnhuizen: bodega’s”, “Een wijn uit de Italiaanse provincie Prosecco” en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar goed, gravend naar de oorsprong van het woord sommelier, kwam ik het volgende tegen:
Sommelier komt uit het Latijn: sagmarium, van sagma (pakzadel) en Grieks: sagma (bepakking, pakzadel).
De verantwoordelijke persoon voor de pakzadel/lastdier en hun lading was de sagmatarius. In oud Frans ook wel een sometier genoemd of in het oud Provençaals een saumalier. Via ‘begeleider van lastdieren’ en ook ‘hof-officier die instond voor de levensmiddelen’ ontwikkelt de betekenis zich tot ‘wijnkelner’.
Persoonlijk heb ik, ‘vanwege de vaste vorm’, wat meer moeite met de functies: groentesommelier, fruitsommelier, vleessommelier, sushi-sommelier, muzieksommelier en sigarensommelier. Echt niet zelf verzonnen!
Zo is bijvoorbeeld de nobele taak van de groentesommelier om AGF op het bord te promoten, zodat het de plek krijgt dat het verdient.
Tja, een sommelier was voorheen een ‘hof-officier die instond voor de levensmiddelen’, dus waarom niet.
Ik ga de pizzasommelier bellen…
Esther Meijer
RegisterVinoloog én Theesommelier