Column – Esther Meijer “Rode airén”

Esther MeijerCursisten stellen voor allemaal een fles wijn mee te nemen en tijdens de cursus blind te proeven.

Leuke actie! Welke wijn neem je als docent dan mee? Ik kies voor een airén. Het meest aangeplante druivenras ter wereld, waarvan de meeste mensen de wijn nog nooit geproefd hebben.

Sla je slag: twee euro nogwat bij Lidl! Gelukkig heb je dan ook een liter.
Er blijft genoeg wijn over om iets anders leuks mee te doen.

Neem een lege Bordeauxfles en giet daar een halve liter airén in. Vervolgens voeg je een beetje rode kleurstof toe. “Cyclaam”, kan ik echt aanraden! Geeft een mooie bordeauxrode kleur. Nét echt en daar gaat het om. Wel even ervoor zorgen dat er 10 graden temperatuurverschil tussen beide flessen zit.

Na een test op een goede bekende, die mij langer kent dan vandaag en er toch met boter en suiker intuinde, vertrok ik met gerust hart naar de cursuslocatie.

Daar beoordeelde men de witte airén als een banaan-achtige, vlakke wijn. Vervolgens schonk ik mijn rode airén op kamertemperatuur in de glazen. Gelukkig rook meer dan drie kwart van de cursisten met zijn ogen! Dat zijn toch de leuke momenten voor een wijndocent.

Kleurstof heeft geen geur en geen smaak, al helemaal niet die van frambozen. Aíren trouwens ook niet…..

Nu is dit geen “trucje” dat ik zelf heb bedacht.

Het is al eerder gedaan door Denis Dubourdieu, hoogleraar Oenologie aan de Universiteit van Bordeaux. Met dit testje wilde hij het belang van de kleur van een wijn aantonen.

Zelfs een panel van wijnexperts herkende niet dat het twee keer om dezelfde wijn ging. Hun proefnotities waren volledig anders.

Wijn proeven doe je met al je zintuigen en kijken is daar één van. En soms overheerst het oog de andere zintuigen!

Esther Meijer
www.anywine.nl