Column – Esther Meijer “Rieslingtripje”

Esther Meijer

Na zeer veel pünktliche en höfliche mailwisselingen, vertrokken we eind februari naar de Rheingau.

Het eerste afgesproken bezoek was op Schloss Johannisberg om twee uur, bij het monument van de Spätlesereiter. Deze Spätlesereiter heeft veel betekend voor de zoetekauwen onder ons; zonder hem geen edelzoete botrytis-wijnen.

RheingauHet was in zijn tijd gebruikelijk dat een ruiter met wat geplukte druiven naar de vorst in Fulda toog, om het startsein te ontvangen voor de oogst. Gewoonlijk was deze koerier binnen8 dagen weer thuis op het Schloss en wat er in 1775 gebeurd is weet men tot op heden nog niet, maar deze “Reiter” keerde pas na 3 weken terug. De druiven in de wijngaard waren al overrijp en half verrot. Men besloot na terugkeer van de koerier toch maar over te gaan tot wijn maken en toen bleek hoe fijn een späte Lese kon zijn. De Edelfäule was geboren. Mooie rijke edelzoete wijnen van door botrytis aangetaste druiven stonden voortaan op de (wijn)kaart!

Onze gids Herr Dokter, die echt zo heette en geen druivige titel droeg, nam ons mee voor een privérondleiding. De oudste fles die ik zag was uit 1748. Herr Dokter had net een aantal flessen uit de 60-er jaren van de vorige eeuw geproefd, omdat ze herkurkt werden. Waren nog heel mooi, maar helaas al weer afgesloten.

rheingau 2Het wijngoed is inmiddels in handen van een andere Dokter:… Oetker!
De familie von Metterich had geen nakomelingen en heeft het Schloss toen van de hand gedaan aan dit levensmiddelenconcern. In de vinotheek hebben we nog een 15-tal mooie Rieslings geproefd van G.H. von Mumm (die van de Champagne) en van Schloss Johannisberg. Beide wijnhuizen zijn in Oetker-handen en de Lagen grenzen aan elkaar. Bijgebleven is de Schloss Johannisberger Riesling 2008, erstes Gewächs. Vergist in houten vaten, in eigen kuiperij gemaakt van…Taunus-eiken. Niks Frans eiken!

Voor een echt feestje in je mond: Umami Papua chocolade erbij.
Deze met citrus en zeezout verrijkte melkchocolade is door een Duitse chocoladefabrikant speciaal ontwikkeld om bij droge of halfzoete riesling te eten.

Pittig, zo’n wijnreis!

Als waardige afsluiter een Beerenauslese 2008 van 100 euri voor een half flesje. Als fluweel, filmend en met een dromerige afdronk.

Nog 2 dagen Rheingau te gaan……

Esther Meijer, RV
Docent van www.anywine.nl