Column – Esther Meijer “Earth, wind & fire”

Esther Meijer

Al vanaf 1600 is er wijnbouw op Lanzarote en nooit heeft de phyloxera vat gekregen op de wortels van de wijnstokken.

Binnen de Denominación de Origen Lanzarote produceren maar liefst 17 bodegas. Hun motto is ‘Esencia de Volcán en tu copa’ wat zoveel betekent als ‘het aroma van de vulkaan in je glas’.
La Geria is het belangrijkste wijngebied op Lanzarote. Als oplossing voor het gebrek aan grondwater en regen hebben de Lanzaroteños een unieke manier van wijnbouw ontwikkeld; de ‘enarenado’ techniek.

De wijnvelden bestaan uit putten in de vulkanische bodem en kleine muurtjes beschermen de druivenplanten voor de wind, terwijl de kleine, zwarte lavasteentjes het vocht uit de lucht opnemen. Deze cirkels in het wijnlandschap worden “geria’s” genoemd en hebben vaak een doorsnede van 4 meter!

Vooral `s nachts is de lucht vochtiger door de afkoeling en wordt er dus veel vocht opgenomen door de grond. Dit vocht verzamelt zich in het laagste punt van de kuil, daar waar de plantenwortels zich bevinden en overdag kan de plant dit opnemen. Verder wordt er nog een muurtje omheen gebouwd om vochtverlies door de wind tegen te gaan. De kleine, zwarte lavasteentjes nemen ten slotte het vocht uit de lucht op.

De lagen van Stratvs

Bijna alle bodega’s op Lanzarote liggen aan 1 weg in La Geria.

We brengen een bezoek aan Bodega Stratvs (latijn voor lagen, in de bodem wel te verstaan). De rondleiding begint met een uitleg van de bodemlagen: picón als toplaag, daaronder Saharazand en vervolgens kalk.

Picón is een zwarte gravellaag, die is ontstaan door de vulkaanuitbarstingen in 1730. Hoewel men dit eerst zag als een ramp, ontdekte men al snel de kwaliteiten van deze toplaag! Picón absorbeert condens en regen als een spons en geeft dit vocht weer langzaam af. Tevens houdt het de wortels van de wijnrank koel.

De lagen lavagesteente onder het zand zijn zo hard dat de wijnstokwortels er hun weg niet in kunnen vinden. Dat is de reden dat elke wijnstok zo’n grote “kuil” voor zichzelf heeft! De wortels kunnen in de breedte groeien.

De oogst is in juli en wordt gedaan met de hand. In de “winter”, wanneer de temperatuur nog boven de 20 graden is, worden de wijnstokken gesnoeid. Dit om te voorkomen dat er een tweede oogst komt. De as van het verbrande snoeihout, wordt aangebracht tussen de picon en de zandlaag rondom de wijnstok.

Stratvs is opgericht in 2007 en is een van de modernste wijnmakerijen van Spanje. Er is een slordige 20 miljoen euro besteed aan de inrichting. Inmiddels heeft deze jonge bodega al vele internationale prijzen gewonnen.

Conejo & Conejero

Er mogen geen pesticiden gebruikt worden in de wijngaard. Wel wordt er sulfiet gespoten op de druiven, om schimmel tegen te gaan.

Maar…belangrijker nog: konijnen (conejos) hebben een hekel aan de geur van sulfiet en daarmee wordt meteen natuurlijke vijand nr. 1 op afstand gehouden. Stratvs verkoopt 90% van haar productie op de Canarische eilanden en de 10% export gaat naar Valencia en Berlijn.

De aanplant bestaat uit listán negra en tinta conejera, een van de vele synoniemen van tempranillo die ik overigens niet kende. Witte druiven zijn de listán blanco, de moscatel en de malvasia. Van die laatste 2 wordt oa. ook zoete wijn gemaakt.

Dit doet men d.m.v. en solerasysteem met 3 enorme eiken vaten. De wijn verplaatst zich van het ene naar het andere grote vat en verblijft daar minimaal 3 jaar. Er zijn geen criadera’s, zoals in Jerez. Van de wijn in het derde vat mag maximaal 1/3 gebotteld worden. Aftappen doet men halverwege het vat , daar bevindt zich de meest optimale vermenging met de “moederwijn” en de nieuwe oogstjaren.

We proeven een volle rosé van tinta conejera, een kruidige rode van listan negro en tinta conejera en tot slot een frisse zoete moscatel.
Het prijsniveau van de lokale wijnen ligt iets hoger op de Canarische eilanden, dan de wijnen geproduceerd op het Spaanse vasteland. Een rosado ligt tussen de 8€ en 12€. Wat wel weer heel fijn is, dat je deze wijnen bij de locale horeca drinkt voor ongeveer 5€ extra. Niks huiswijn 5 keer over de kop!

Het etiket op de wijnfles verhaalt over vuur, aarde en wind. Het motto van Statvs en altijd aanwezige factoren in de wijnbouw van Lanzarote.

Je moet natuurlijk wel bereid zijn voor de tigste keer naar een ontsteler en een bottellijn te kijken, maar het bezoeken van een wijnbedrijf levert altijd weer leuke en nieuwe informatie op!

 

 

 

 

 

 

Esther Meijer, RV
Docent van www.anywine.nl