Spanje is tegenwoordig de derde grootste producent van wijn, dit na
Frankrijk en Italië. In het noordoostelijke deel van Spanje ligt de
Rioja en deze regio produceert een van de beste Spaanse wijnen. Deze
streek is verdeeld in drie geografische zones die Rioja Alta, Rioja
Baja en Rioja Alavesa heten.
Elke zone heeft zijn eigen unieke smaak. Het klimaat en de kwaliteit van de bodem in elk van deze drie
deelzones vind men terug in het karakter van de wijn. Rioja is gemaakt met een blend van verschillende soorten druiven. Tempranillo is de belangrijkste druivensoort in de Rioja-wijnen, maar ook Cabernet Sauvignon is breed vertegenwoordigd.
Dit is wat de Rioja zo zijn onderscheidende smaak geeft. Samen met Grenache druiven of Mazeulo druiven maken van een Rioja een wijn met een uiteenlopend karakter. Rioja wijnen zijn verkrijgbaar in vier classificaties: Joven, Crianza, Reserva en de Gran Reserva.
Joven Rioja
Joven is de goedkoopste Rioja en kun je betitelen als een fruitige Rioja. De Joven Rioja (de naamsaanduiding kan je vinden op het achteretiket) mag maximaal 6 maanden houtrijping hebben gehad.
Crianza Rioja
Crianza is de meest betaalbare en in beginsel een échte Rioja-wijn en wordt gezien als
tafelwijn. Deze Crianza heeft slechts een jaar in eikenhouten vaten
doorgebracht en dan nog een jaar op fles.
Reserva Rioja
De Reserva is de volgende stap in de hierarchie van de Rioja. Deze Reserva heeft minstens een
jaar vatrijping en daarna twee jaar rijping op fles.
Gran Reserva Rioja
De Gran Reserva is de beste Rioja, deze heeft een vatrijping van minimaal twee jaar en
daarna nog drie jaar op fles. De Gran Reserva wordt ook alleen gemaakt
in goede jaren, dit soort jaren brengen ook de meest krachtige wijnen
voort die zoveel vatrijping kunnen hebben. De wijnen komen ook van de
beste percelen en de oudste wijnstokken.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!