Chinese wijnboer…… in de Bourgogne


Een chinees koopt een chateau in Frankrijk. Dat is tegenwoordig op zich niets bijzonders. Wat wel bijzonder is; dit kasteel ligt in de Bourgogne, in Gevry-Chambertin.

De Chinees in kwestie, Louis Ng Chi Sing, 61 jaren oud, exploiteert een casino in Macau. Hij heeft een slordige acht miljoen euro afgetikt voor een vervallen kasteeltje in Gevry-Chambertin. De lokale wijnboeren zijn “not amused.”
Ze hebben nog getracht bij de lokale bank geld los te krijgen om op die manier zelf het kasteel te kopen. Ze kwamen tot 5 miljoen. Maar toen kwam Ng.

Waarom zijn die boeren niet blij, vraagt u zich wellicht af?
Jean-Michel Guillon (55): ”Door de transactie is de fiscale waarde van onroerend goed in het dorp gestegen, wat de successierechten met twintig procent verhoogt. Dit maakt het voor ons lastig onze bedrijven over te dragen op onze kinderen.”
Het overgrote deel van de wijnboeren is dus niet blij, een klein deel echter wel. Die gaan voor hem werken!

Hoe komt een chinees in de Bourgogne terecht? Burgemeester Jean-Claude Robert (65) heeft een theorie. “Er zijn wereldwijd twee fabrieken die fiches maken voor de roulettetafel en één daarvan staat in Santenay, een dorpje verderop. Zo raakte hij verzeild in de Bourgogne.”
Robert is overigens positief over het gebeuren. De chinees is een kenner van Bourgondische wijnen. In zijn viersterren restaurant in Macau staan flink wat wijnen uit de streek. Daarnaast heeft Ng het geld en de middelen om ons erfgoed in stand te houden….

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!