Chateau Mouton Rothschild 2021, de etiquetten

Château Mouton Rothschild 2021

Chateau Mouton Rothschild…één van de Premier Grand Crus uit de Bordeaux heeft een geweldige reputatie in de wereld. Elke wijnliefhebber kent dit chateau, maar niet iedere wijnliefhebber heeft deze wijn ooit mogen proeven.

82 hectare aan wijngaard en niet zo maar een wijngaard in de Bordeaux… Een PREMIER GRAND CRU classe die beplant is met de volgende druivenrassen : Cabernet Sauvignon (80%), Merlot (16%), Cabernet Franc (3%) en Petit Verdot (1%).

Sinds 1945 is Chateau Mouton Rothschild bezig om elk jaar een andere kunstenaar te strikken om het etiket te sieren. Andere chateaux hebben deze werkwijze overgenomen. Beter goed gestolen dan slecht bedacht, moet men hebben gedacht…

Alle kunstwerken zijn overigens sinds 2013 te zien in de permanente tentoonstelling Paintings for the Labels, gemaakt door barones Philippine de Rothschild in 1981 en tentoongesteld in Château Mouton Rothschild.

Voor het wijnjaar 2021 is de Japanse kunstenares Chiharu Shiota gevraagd en zij heeft volmondig “Ja” gezegd.

De kunstenaar

Chiharu Shiota

Chiharu Shiota werd in 1972 in Osaka (Japan) geboren en woont momenteel in Berlijn. Shiota’s inspiratie komt vaak voort uit een persoonlijke ervaring of emotie die ze uitbreidt naar universele menselijke zorgen zoals leven, dood en relaties. Ze heeft het concept van geheugen en bewustzijn opnieuw gedefinieerd door gewone voorwerpen zoals schoenen, sleutels, bedden, stoelen en jurken te verzamelen en ze te overspoelen in immense draadstructuren. Ze verkent deze sensatie van een ‘aanwezigheid in afwezigheid’ met haar installaties, maar presenteert ook ongrijpbare emoties in haar sculpturen, tekeningen, performancevideo’s, foto’s en doeken. In 2008 ontving ze “de Art Encouragement Prize for New Artists, Japan van de minister van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie”.


Lees verder na de advertentie exaro

Haar werk is tentoongesteld bij internationale instellingen wereldwijd, waaronder het Hammer Museum, Los Angeles (2023); Queensland Art Gallery of Modern Art (QAGoMA), Brisbane (2022); ZKM | Zentrum für Kunst und Medien, Karlsruhe (2021); Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa, Wellington (2020); Mori Art Museum, Tokio (2019); Gropius Bau, Berlijn (2019); Art Gallery of South Australia (2018); Yorkshire Sculpture Park, UK (2018); Power Station of Art, Shanghai (2017); K21 Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf (2015); National Museum of Asian Art – Smithsonian Institution, Washington DC (2014); het Museum of Art, Kochi (2013); en het National Museum of Art, Osaka (2008) onder Anderen. Ze heeft ook deelgenomen aan tal van internationale tentoonstellingen zoals het Oku-Noto International Art Festival (2017); Sydney Biennale (2016); Echigo-Tsumari Art Triennale (2009) en Yokohama Triennale (2001). In 2015 werd Shiota geselecteerd om Japan te vertegenwoordigen op de 56e Biënnale van Venetië.

Het etiket

Het kunstwerk is genaamd: Universe of Mouton.

De vier draden vertegenwoordigen de vier seizoenen en stellen de tijd in de ruimte van het kunstwerk. Terwijl de winter eenzaamheid en verdriet brengt, worden de zaden van hoop in het voorjaar geplant en uitgroeien tot een zomer van rijkdom voordat ze in de herfst tot bloei komen. Wat de vintage ook is, de drinker ervaart de omstandigheden waarin de druiven groeiden. “De vier lijnen die de mens met de omgeving verbinden, vertegenwoordigen de vier seizoenen (winter, lente, zomer, herfst) en alle emoties die ermee verbonden zijn (eenzaamheid, hoop, prestatie).” “Het is alsof je de herinnering aan het jaar in de wijn bewaart. Chiharu vindt dit erg fascinerend, omdat zij ook gelooft dat de objecten die ons omringen onze herinneringen en ons bestaan verzamelen.


Lees verder na de advertentie exaro

Zelf zegt Chiharu : “Toen ik Château Mouton Rothschild bezocht, was ik erg geïnspireerd door hun relatie met de natuur. Ze zijn afhankelijk van het weer en interfereren niet met Moeder natuur. Ze accepteren de omstandigheden waarin de druiven groeien. Ik denk dat Mouton vasthoudt aan de balans tussen mens en natuur.”

De wijn

Elk jaar bepaalt de maitre de chai de samenstelling van de wijn. Welke verhoudingen zullen het dit jaar worden? Voor de 2021 jaargang heeft men 89% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 1% Cabernet Franc gekozen. Dit jaar dus geen Petit Verdot. Van 25 september tot 6 oktober 2021 werd er met de hand geoogst. Het alcoholpercentage ligt op 13,1%. Natuurlijk altijd opgevoed op 100% nieuw eikenhouten vaten voor een periode van 18 maanden. 

Proefrecensie Chateau Mouton Rothschild 2021 

De 2021 Mouton Rothschild is een geweldige wijn in de maak, ontvouwt in het glas met aroma’s van kersen en wilde bessen vermengd met noties van viooltjes, espresso, pijptabak en munt. Medium tot vol, diep en naadloos, het is een gelaagde, omhullende wijn die ruim en geconcentreerd is, met sappige zuren, smeltende tannines en een lange, resonerende afdronk. Een mix van 89% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot en 1% Cabernet Franc die 13,1% alcohol bereikte, dit is een demonstratieve, sensuele Mouton die de vrucht is van extreme selectie, en dat kan mijn score heel goed conservatief laten lijken met verdere élevage. Bravo aan de getalenteerde Jean-Emmanuel Danjoy en zijn team. Wine Advocate.

Robert Parker’s Wine Advocate : 95-96
James Suckling : 96-97
Decanter : 96
Wine Enthusiast : 95-97

Video kunstenaar

Château Mouton Rothschild 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *