Chateau Mouton Rothschild 2020, de etiketten

Château Mouton Rothschild 2020

Chateau Mouton Rothschild…84 hectare aan wijngaard en niet zo maar een wijngaard in de Bordeaux… Een PREMIER GRAND CRU classe die beplant is met de volgende druivenrassen : Cabernet Sauvignon (80%), Merlot (16%), Cabernet Franc (3%) en Petit Verdot (1%).

Sinds 1945 is Chateau Mouton Rothschild bezig om elk jaar een andere kunstenaar te strikken om het etiket te sieren. Andere chateaus hebben deze werkwijze overgenomen. Beter goed gestolen dan slecht bedacht, moet men hebben gedacht…

Voor fantastische wijnjaar 2020 is PETER DOIG gevraagd.

Alle kunstwerken zijn overigens sinds 2013 te zien in de permanente tentoonstelling Paintings for the Labels, gemaakt door barones Philippine de Rothschild in 1981 en tentoongesteld in Château Mouton Rothschild.

De kunstenaar

Peter Doig werd in 1959 geboren in Edinburgh en groeide op in Trinidad en Canada alvorens te verhuizen naar Londen om te studeren aan St Martin’s School of Art en Chelsea School of Art. Sinds 2002 leeft hij tussen Londen en Trinidad.

Peter Doig is het onderwerp geweest van verschillende majors museumtentoonstellingen wereldwijd inclusief enquêtes bij Tate Britain in 2008, de National Galerij van Schotland in 2013, Fondation Beyeler 2015 en het Museum of Modern Art Tokyo in 2020. Peter Doig gaf een aantal jaren les, met name aan de Academie voor Schone Kunsten in Düsseldorf, waar hij een hoogleraarschap bekleedde 2004 tot 2017. Doig diende ook als trustee van de Tate Gallery van 1995 tot 2000.


Lees verder na de advertentie exaro

Peter Doig put uit verschillende foto’s bronnen voor de compositie van zijn schilderijen. Vertrouwen op materialen -spelen met texturen en met zuivere en gemengde tinten, gebruikmakend van solarisatie en halo-effecten en verschuivingen in focus – zijn werken verzet zich tegen een eenduidige interpretatie. De landschappen worden overspoeld met duisternis of halo’s van licht en mist, dwarrelende sneeuwvlokken of fonkeling sterren, labyrinten van takken, reflecties in water. Peter Doig schildert sferen en contexten die eerder de verbijstering en verwarring van de mens overbrengen idyllische natuur.

Het etiket

Het schilderij is een droomlandschap. De kunstenaar heeft getracht een beeld te creëren dat de groei viert en druivenoogst, arbeiders in de wijngaard laten zien. Peter Doig wilde een verbinding tot stand brengen met kunstenaars als Millet, van Gogh en Bacon die wijngaard- of landarbeiders hadden afgebeeld. Het werk ook had een persoonlijke inspiratie in zijn Trinidadiaanse vriend, een kunstenaar die bekend staat als Embah (Emheyo Bhabba) die bracht een cuatro – een viersnarige gitaar – naar een van Doigs tentoonstellingen in Parijs en deelde zijn muziek en poëzie tijdens de avond.

“Het schilderij laat iets zien van wat er achter de schermen gebeurt bij de productie van wijn, wat gebeurt als het ware buiten het toneel. Het is een soort ode aan de arbeiders, aan alle betrokkenen in de verschillende stadia van een wijn maken voordat deze uiteindelijk wordt gebotteld. Het is een droom met een romantische inslag, alsof iemand spontaan besloten om in de wijnstokken te zingen. Het is een moment van poëzie, waar je de tijd voor kunt nemen. Zijn noch echt dag, noch echt nacht, maar eerder iets daartussenin, tussen waken en slapen. Het is het mogelijk om het te zien als een vooruitgang, een droomreis in de wereld van de oogst.”

Chateau Mouton Rothschild 2020
photo credit Mathieu Anglada

De wijn

Elk jaar bepaalt de maitre de chai de samenstelling van de wijn. Welke verhoudingen zullen het dit jaar worden? Voor de 2020 jaargang heeft men 84% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot, 2% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot. Van 7 tot 24 september 2020 werd er met de hand geoogst en de wijn heeft relatief gezien een laag alcoholpercentage van 13,1%. Natuurlijk altijd opgevoed op 100% nieuw eikenhouten vaten voor een periode van 18 maanden. 


Lees verder na de advertentie adverteren

Proefrecensie Chateau Mouton Rothschild 2020 

Diep paars-zwart gekleurd, het begint met subtiele noten van verse frambozen en bramen, vereist veel werveling en geduld om zijn intense kern van zwarte bessenpastilles, rozenolie, zoethout en kardemom te ontsluiten, plus vleugjes cederhout, zwarte truffels en steenslag . Het medium-bodied gehemelte is als een strak opgerolde veer, met een opwindende spanning en zeer stevige, rijpe, meergranige tannines om de laag na laag van zwart en rood fruit te omlijsten, verweven met aardse en minerale accenten, met een zeer lange en zeer geurige afdronk. Het is zeker de meest terughoudende en elegante grand vin van dit trio van jaargangen (2018, 2019 en 2020), met Moutons kenmerkende parfum, weelde en stijl met grote gratie en verfijning in tegenstelling tot duivelse flamboyantie. Het is deze zacht plagerige, pijnlijk mooie terughoudendheid die verzamelaars niet willen missen. (LPB) (5/2021)

Robert Parker’s Wine Advocate : 97-99
James Suckling : 99-100
Jeb Dunnuck : 97-99
Decanter : 98
Vinous : 96-98
Wine Enthusiast : 95-97

Video kunstenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *