Chateau Mouton Rothschild 2019, de etiketten

Chateau Mouton Rothschild 2019

Sinds 1945 heeft een beroemde kunstenaar elk jaar een origineel kunstwerk gemaakt voor het etiket van Chateau Mouton Rothschild. Ze krijgen een volledige carte-blanche met betrekking tot het ontwerp als het maar te maken heeft met Chateau Mouton Rothschild.

De eigenaren van Chateau Mouton Rothschild gaven de opdracht voor het het ontwerpen van het etiket voor het wijnjaar 2019 aan de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson.

De kunstenaar

Olafur Eliasson is op 5 februari 1967 geboren in Kopenhagen en studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Hij bracht zijn jeugd door op IJsland. Tegenwoordig is hij gevestigd in Berlijn, waar zijn studio, die hij oprichtte in 1995, de thuisbasis is van een multidisciplinair team met architecten en kunsthistorici. Hij werkt in beeldhouwkunst, schilderkunst, fotografie, film en digitale media. Als gast van toonaangevende musea over de hele wereld vertegenwoordigde hij Denemarken op de Biënnale van Venetië in 2003. In 2016 creëerde Eliasson een reeks interventies voor zijn tentoonstelling in het Paleis van Versailles, waarbij hij spiegels en licht, mist en water gebruikte om gevoelens van vergankelijkheid en transformatie.

Julien de Beaumarchais de Rothschild, mede-eigenaar van Château Mouton Rothschild en verantwoordelijk voor de productie van het label, legt uit: “Ik ben al jaren gefascineerd door het werk van Olafur Eliasson. Zijn prachtige tentoonstelling in Versailles in 2016 was een beslissend moment voor mij en ik zei tegen mezelf: ‘Ooit, als hij wil, zal Olafur Eliasson een van de kunstenaars van Château Mouton Rothschild zijn’. Zijn kunst concentreert zich op het essentiële en dat is wat hij voor Mouton Rothschild heeft weten vast te leggen: tijd, de ronde van de seizoenen en de zon in het centrum van alles, hier behandeld in de vorm van een diagram.”

Het etiket

Solar Iris of Mouton….is de naam die de kunstenaar aan zijn werk heeft toegekend. Solar Iris van Mouton is verdeeld in twee horizontale stroken: het bovenste deel stelt de dag voor met zijn gouden tinten, het onderste deel de nacht in nachtblauw. Ze omlijsten de oculus die Château Mouton Rothschild voorstelt. Daaromheen vormt een reeks ellipsen een ring die de baan van de zon ten opzichte van de aarde in kaart brengt op de locatie van het kasteel in Pauillac. De laagste boog geeft de kortste dag van het jaar aan, de bovenste boog de langste.

Chateau Mouton Rothschild 2019

In het bovenste gedeelte vertegenwoordigen langwerpige 8-vormen, bekend als analemma’s, de positie van de zon die op elke dag van het jaar op hetzelfde tijdstip is vastgelegd vanuit Château Mouton Rothschild. De variaties in de positie van de zon aan de hemel komen voort uit de bewegingen van de aarde rond de zon en langs haar as. De beweging van de aarde en het verstrijken van de tijd worden zo zichtbaar in de vorm van het analemma. De vorm van figuur 8 roept ook het symbool van oneindigheid op – een belofte van eeuwigheid voor Mouton Rothschild 2019?

De kunstenaar zelf zegt: “Solar Iris of Mouton is een kaart van alle zonsondergangen en zonsopkomsten die gedurende een jaar plaatsvinden op Château Mouton Rothschild. Het toont elk uur daglicht en nacht dat in de teelt van de druiven gaat, het is een soort handtekening voor de wijngaard, die ons iets vertelt over de omstandigheden waarin de wijn groeide en de intieme relatie tussen de wijn en zijn locatie. Het proeven van de wijn verbindt ons met de lokale omgeving, met de bodem en met het specifieke weer, de seizoenen en de verlichting van de plaats. Zichtbaar door de oogachtige oculus in het midden van het etiket, bevat de wijn de gouden zon, de aarde en de lucht; het is plaatselijk en draagt ​​tegelijkertijd een spoor van het hemelse.”

Olafur Eliasson ziet de wijn als een getuigenis, een vingerafdruk, van de grond waarop de druiven groeiden en rijpten, het jaar waarin hij werd gemaakt, de invloed van de zon dat jaar en zijn cyclische relatie met zijn omgeving.

De wijn

Dit jaar bestaat de Grand Mouton uit 90% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot en 1% Petit Verdot. De oogst begon op 18 september en het duurde tot 5 oktober om de gehele 84 ha te oogsten. Dit jaar hebben de druiven 13,5% aan alcohol opgebracht. 

Proefrecensie Chateau Mouton Rothschild 2019

Ondoorzichtig paars-zwart gekleurd, de 2019 Mouton Rothschild fonkelt gewoon, zelfs in dit prille stadium, stralend uit het glas met heldere, levendige geuren van crème de cassis, bosbessenconserven, boysenbessen en zwarte frambozen plus geurige suggesties van seringen, donkere chocolade, sandelhout, jasmijnthee en houtrook met een kruidig ​​vleugje steranijs. Het medium-bodied gehemelte glinstert van energie, met strak gewikkelde lagen van zwart fruit, exotische kruiden en minerale noties, omlijst door voortreffelijk rijpe, fijnkorrelige tannines en zakken frisheid, eindigend met epische lengte en parfum. De diepzinnige uitdrukking van dit jaar is zonder twijfel een legende in wording. Zwarte bessen met hints van gekonfijte viooltjes, kaneeltoast, Ceylonthee en potloodkrullen. Medium-bodied, de smaak is geladen met verbazingwekkende energie, met dynamisch zwart en rood fruit en veel bakkruiden en minerale vonken, omlijst door rijpe, fijnkorrelige tannines en een lange en geurige afdronk. Gezien de intensiteit van fruit en structuur, hoewel dit een relatief elegante Mouton is die al vroeg benaderbaar is, beschouw ik het niet als van korte duur. Het moet plezier geven voor een goede 40+ jaar. PARKER : 98; JAMES SUCKLING : 99

Video kunstenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *