Chateau Mouton Rothschild 2018, de etiketten

Sinds 1945 heeft een beroemde kunstenaar elk jaar een origineel kunstwerk gemaakt voor het etiket van Chateau Mouton Rothschild. Ze krijgen een volledige carte-blanche met betrekking tot het ontwerp.

De eigenaren van Chateau Mouton Rothschild, Philippe Sereys de Rothschild, Camille Sereys de Rothschild en Julien de Beaumarchais de Rothschild, gaven de opdracht voor het het ontwerpen van het etiket voor het wijnjaar 2018 aan de Chinese kunstenaar en schrijver Xu Bing

De kunstenaar

Wie is Xu Bing? Geboren in 1955 en opgegroeid in het machtige China.

Men beschouwd Xu Bing als een van de belangrijkste hedendaagse Chinese kunstenaars.

Xu Bing studeerde aan de Central Academy of Fine Arts in Beijing en begon hij al op jonge leeftijd met het beoefenen van kalligrafie. Zijn werken zijn onder meer tentoongesteld in het British Museum, Londen, de Arthur M.Sackler Gallery, Washington, D.C., en het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum of Art, New York, naast andere gerenommeerde instellingen. 

Enkele van zijn meest gevierde werken zijn monumentale sculpturen en installaties zoals Book from the Sky, Phoenix en Background Stories.

Xu Bing vertelde : “Ik ben me al lang bewust van de nauwe band tussen Chateau Mouton Rothschild en kunst. In 2013 had ik het geluk om uitgenodigd te worden voor Mouton Rothschild door barones Philippine de Rothschild. Ik was onder de indruk van haar energie, haar warme persoonlijkheid en haar kennis van de kunsten. Ze zei dat ik op een dag een etiket voor Mouton Rothschild zou moeten maken. Dus toen Julien de Beaumarchais de Rothschild contact met me opnam om het etiket voor het wijnjaar 2018 te illustreren, zag ik het als een eer en als een kans om hulde te brengen.”.

Het etiket

Het artwork voor het 2018-etiket weerspiegelt het werk van de kunstenaar over de illusoire pracht van verschijningen zoals die tot uiting komt in zijn Square Word Calligraphy, die lijkt op traditionele Chinese karakters, maar in feite is samengesteld uit de letters van het Latijnse alfabet.

Xu Bing drukt zijn taalkundige creativiteit uit in de uitvinding van een uniek script waarin de woorden worden opgenomen in de codes van de traditionele Chinese ideografie.

In deze samensmelting van culturen, bevat het label voor de vintage 2018 de twee woorden “Mouton Rothschild”. De karakters in het artwork zijn ontworpen door Xu Bing om zich de een na de ander aan de oplettende lezer te onthullen, net zoals de aroma’s en smaken van een zeer fijne wijn, met geduld, ook langzamerhand ontdekt worden.

De wijn

De Chateau Mouton Rothschild 2018 is samengesteld uit 86% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot en 2% Cabernet Franc – er is ook een scheutje toegevoegd van alle Petit Verdot die ze hadden, maar het percentage wordt niet eens geregistreerd. De druiven werden vanaf 10 september tot 3 oktober geoogst en de assemblage van de wijn werd begin december uitgevoerd. De topcuvee  heeft 13,8% alcohol en de tannines waren dit jaar iets hoger. 

Proefrecensie Chateau Mouton Rothschild 2018

“Diep paars-zwart van kleur, het is een beetje gesloten om te beginnen in vergelijking met sommige 2018’s, langzaam ontvouwend om een ​​diepe neus te onthullen van warme zwarte pruimen, siroop van zwarte bessen, steranijs, bosbessentaart en mokka met suggesties van gekonfijte viooltjes. Oolongthee, kamfer en niet-gerookte sigaren plus een vleugje gemalen rotsen. levert golven van weelderig, gekruid zwart en blauw fruit met naadloos zuur dat dit prachtige mondgevoel opheft dat tegelijk zacht is van het rijpe fruit en stevig en korrelig is van de superrijpe tannines, die erg lang en heerlijk romig eindigen. ” Lisa Perotti-Brown, Robert Parker’s Wine Advocate. Ratings: 97-99

Video kunstenaar Xu Bing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *