Chateau Mouton Rothschild 2017, de etiketten

Annette Messager is de uitverkorene om het etiket voor het wijnjaar 2017 voor Chateau Mouton Rothschild 2017 te ontwerpen.

Annette Messager is een Franse kunstenares die geboren is in het plaatsje Berck op 30 november  1943 en zij en niemand anders is door de eigenaren van Chateau Mouton Rothschild, Philippe Sereys de Rothschild, Camille Sereys de Rothschild en Julien de Beaumarchais de Rothschild, gevraagd om het etiket van het wijnjaar 2017 te versieren met een mooi kunstwerk.

Uitbetaling geschiedt in wijn

Zoals altijd zal zij niet uitbetaald worden in geld, maar in wijn. Niet zomaar een wijn… Nee, zij ontwerpt het wijnetiket voor het wijnjaar 2017 en zij verdient daarmee enkele kisten Chateau Mouton Rothschild 2017. Ik heb wel eens gehoord dat ze (de kunstenaars) nog andere wijnen van Chateau Mouton Rothschild mag uitkiezen, maar iedereen houdt daar zijn mond over dicht. Men praat niet over geld….

Annette Messager is een visuele en grafische kunstenares. Haar werk weerspiegelt haar onverzadigbare nieuwsgierigheid en varieert van tekeningen en driedimensionale assemblages tot monumentale installaties.

Haar werk draagt ​​de indruk van haar feministische overtuigingen en stelt vragen over de wereld zoals die is, met zijn regels en zijn grenzen, terwijl hij deze tegelijkertijd vreugdevol en iconoclastisch overtreft en ondermijnt. De prisma’s waardoor het werk van Annette Messager het leven laat zien, kunnen contrasterende emoties oproepen, van galzinnige humor tot rooskleurig optimisme, zwarte wanhoop tot de rode mist van woede, want alles – liefde, spel, bestialiteit, marteling – is aanwezig.

Etiket

Het werk van Annette Messager voor Chateau Mouton Rothschild is getiteld “Hallelujah”. In een benadering die zowel realistisch als symbolisch is, combineert ze twee substanties, melk en wijn en die twee vloeistoffen komen ook weer vaak voor in de Bijbel.

De wijn

2017 is een bijzonder jaar. Door de droge winter van 2016/2017 en de warmte in het vroege voorjaar liepen de wijnstokken voor op schema. Alles wees er op dat het een vroege oogst zou worden. Het meteorologisch onheil trof Bordeaux in 2017 bijzonder hard. Eind april sloeg een voorjaarsvorst verwoestend toe op de jonge knoppen en vroege uitlopers en decimeerde de kwantiteit, maar niet per definitie de kwaliteit! De beste terroirs hebben de beste wijnen voortgebracht en laat Chateau Mouton Rothschild één van de beste terroirs hebben… (Bron Okhuysen).

Chateau Mouton Rothschild 2017 recensie

Ronald Rens, M.Sc., Wine Master, Bordeaux Expert

Mouton Rothschild 2017 (20- punten)

[90% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot en 1% Petit Verdot]

Een diepe intense robijnrode kleur, veel dieper dan de Petit Mouton. De neus is in het begin nogal verlegen, maar wanneer hij zich opent, vertoont hij elegantie en complexiteit met zwart fruit, peper en zwarte bessen. Ik hou echt van de stijl van deze wijn in deze vintage. Sleutelwoorden zijn elegantie, fruit, balans en frisheid. Geen jammy-wijnen meer in de top van de Médoc-wijnen. De verfijnde tannines als ruggengraat garanderen het verouderingspotentieel. De paradox hier is dat deze volle wijn verrassend soepel en benaderbaar is, maar dit combineert met een groot potentieel voor de toekomst. Absoluut mijn favoriete wijn van de vintage.

Hier nog een impressie van het werk van Annette Messager.