Chateau Mouton Rothschild 2016, de etiketten

Chateau Mouton Rothschild ….elke wijnliefhebbers heeft er wel eens wilde dromen over…

Maar zullen nooit de topwijn van Chateau Mouton Rothschild zelf proeven. Dit legendarische wijnchateau is namelijk een Premier Grand Cru van de Medoc en heb je die status dan praat je over serieus geld. Het aanbod is beperkt en de vraag enorm; vragen van wereldleiders, miljonairs en miljardairs…

Ikzelf prijs mij gelukkig dat ik een twintigtal wijnjaren heb mogen proeven van dit chateau, dat elk jaar een nieuw etiket uitbrengt. De bovenkant van het wijnflessenetiket is bestemd voor een ontwerp van een kunstenaar (lees HIER de geschiedenis van Chateau Mouton Rotschild) en voor het wijnjaar 2016 heeft Chateau Mouton Rothschild gekozen voor William Kentridge.

William Kentridge is geboren op 28 april 1955 in Johannisburg, Zuid Afrika en is vooral bekend geworden als tekenaar, performer en filmmaker. Het meest in het oog springend zijn zijn geanimeerde tekeningen. De kunstenaar vermengt zijn autobiografie met die van gefictionaliseerde personages om zijn verhalen te relateren, waardoor zijn kenmerkende expressieve, gebaartekeningen in zwarte houtskool en inkt worden weergegeven. In zijn animaties wordt één enkele tekening keer op keer geretoucheerd om de filmstills te maken. Het werk gaat over de voorlopigheid van het moment heeft hij eens gezegd. William kentridge kreeg internationale bekendheid voor zijn korte filmserie 9 Drawings for Projection (1989-2003). In 2016 opende zijn solotentoonstelling “Thick Time” zijn deuren in de White Chapel Gallery in Londen, waar hij lovende kritieken ontving. De kunstenaar blijft wonen en werken in Johannesburg, Zuid-Afrika. De werken van Kentridge worden o.a. bewaard in de collecties Het Museum voor Moderne Kunst in New York, het Art Institute of Chicago, de Tate Gallery in Londen en de Goetz Collection in München.

Hier een video over William Kentridge.

Het etiket

William Kentridge heeft zijn ontwerp voor het etiket “de Triomf van Bacchus” (The Triumphs of Bacchus) genoemd en daarbij worden silhouetten van Bacchus (de god van de wijn) die William geïnspireerd hebben uit verschillende schilderijen van andere grote meesters zoals Titiaan en Matisse in een soort vreugdevolle reeks weergegeven.
De onderliggende gedachte is dat een grote wijn, zoals Chateau Mouton Rothschild 2016, vooral plezier moet geven, maar dat er ook respect is voor de culturele traditie en matiging een nobel iets is.

Proefrecensie van Chateau Mouton Rothschild 2016

Robert Parker 100/100 punten

Chateau Mouton Rothschild 2016 is een blend van 83% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 1% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot, met de Cabernet Franc en Petit Verdot samen gevinifieerd. Het heeft een zeer diepe paarszwarte kleur en glijdt langzaam uit het glas met pittige tonen van Sichuan-peper, kruidnagel en kaneelstok en maakt plaats voor een kern van geparfumeerd zwart fruit en bloemen. Zwarte bessenachtige, geglaceerde viooltjes, blackberry-compote, rozenbottels en indrukken van espresso, vochtige grond, teer en rundsvlees. Met een medium body, het gehemelte is zeer stevig gestructureerd en zit boordevol latente energie op het punt te barsten, en biedt prachtig rijpe, korrelige tannines en gedurfde frisheid om de intense bloemen- en zwarte fruitlagen te ondersteunen en zeer lang en zeer mineraal te eindigen. Krachtige, diepzinnige wijn.

 

#wijn #ChateauMoutonRothschild #GCC #Medoc #WilliamKentridge #kunstenaar #wijnetiket #etiket #Mouton #2016 #wijnjaar2016 #Rothschild #wijninformatie #wine #win-information #wijninfo #PP #RobertParker #wijnrecensie #proefrecensie #tastingnote