Chateau Mouton Rothschild 2015, de etiketten

Gerhard RichterChateau Mouton Rothschild mag weer een beroemde kunstenaar toevoegen aan hun indrukwekkende lijst met kunstenaars voor hun wijnetiketten!

Dit keer hebben ze een echte grootheid weten te strikken namelijk Gerhard Richter!

In 1924 heeft Chateau Mouton Rothschild een nieuw etiket laten ontwerpen en sinds 1945 mag een kunstenaar het etiket van de Grand Vin ontwerpen.

Velen zijn Gerhard Richter voorgegaan zoals Dali, Picasso, Warhol, Chagall, Jeff Koons, etc…. Allemaal grote namen uit de kunstwereld!

Maar zoals gezegd mag Gerhard Richter het 2015 wijnetiket van Camille en Philippe Sereys de Rothschild en Julien de Beaumarchais de Rothschild, de huidige eigenaren van Chateau Mouton Rothschild, ontwerpen; maar wie is eigenlijk Gerhard Richter…?

Gerhard Richter is geboren in Dresden (Duitsland) op 9 februari 1932 en hij staat bekend om zijn ‘fotoschilderijen’ en abstracte werken en zijn stijl is gekoppeld aan kunstenaars als Picasso.

In 1961 is hij de DDR ontvlucht met achterlating van het meeste van zijn vroegere werk.

Dat Richter tot één van de grootsten behoort blijkt wel uit het feit dat zijn schilderij ‘Abstraktes Bild’ uit 1986 voor een recordprijs van 46 miljoen dollar is verkocht bij veilinghuis Sotheby’s.

Het etiket

Voor het etiket van de Chateau Mouton Rothschild 2015 maakte hij gebruik van een proces dat de Duitse kunstenaar ‘Flux’ noemt. Dit wordt omschreven als een stuk werk dat schilderkunst en fotografie combineert en ‘zowel willekeurig als zorgvuldig voorbereid’ is. Het gaat hierbij om het verspreiden van emailverf op een plaat van plexiglas waarop Richter vervolgens op een glasplaat drukt. Wanneer het proces voltooid is, bevestigt hij eindelijk de platen op elkaar en dan krijg je een verrassend resultaat! Daarvoor fotografeert Richter echter de nog steeds fluctuerende kleuren wanneer hij hun compositie als tijdelijk harmonisch beschouwt: zo heeft hij het etiket voor Chateau Mouton Rothschild 2015 gemaakt.

Proefrecensie Chateau Mouton Rothschild 2015

De 2015 Mouton-Rothschild is een blend van 82% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot en 3% Cabernet Franc en zoals gebruikelijk volledig gerijpt in nieuw eiken. Dit vertegenwoordigt een relatief hoog percentage Merlot, simpelweg omdat, zoals wijnmaker Philippe Dhalluin mij vertelde, die kwaliteit zo goed was. Ik gaf mijn wijn vier tot vijf minuten om te openen, omdat het in het begin wat achterbleef, maar uiteindelijk onthulde er een prachtig, buitengewoon intens boeket van aroma’s van bramen, cassis, wierook en koude leisteen. In sommige opzichten doet het me denken aan Latour en als Mouton Rothschild. Op de mid-palate medium-bodied met slanke tannine, perfect zure zuurgraad, prachtige spanning en indrukwekkende lengte. Er is een sterk grafietthema dat van begin tot einde doorloopt en daarom zal het echt keldertijd nodig hebben. Maar wat een frisheid en zwierigheid; een klassieke Mouton-Rothschild die 50 of 60 jaar oud kan worden, maar komt niet in de buurt van de legendarische 1986 of 2010. Drinken vanaf 2027-2060. 97-99 (Neal Martin, Wine Advocate)

Hier nog wat beelden van de kunstenaar himself….