Chateau Latour gaat ook biologische wijn maken

Latour 1975
De kogel is door de kerk bij chateau Latour in de Pauillac.

Biologische wijnmaken in een noordelijk gebied als Bordeaux is nog niet zo makkelijk

Weg met de pesticiden, weg met de tractoren, moeten ze gedacht hebben bij chateau Latour in Pauillac. De Premier Grand Cru Classé gaat ook biologische wijn maken en dan praat ik niet alleen over biologisch geteelde druiven, want er is verschil.

De laatste 2 jaar is chateau Latour hard bezig om meer de biologische kant op te gaan. Nu is het eindelijk zover. Er werd al zo vriendelijk mogelijk voor de natuur gewerkt maar nu zijn pesticiden geheel uitgesloten op dit topdomein in de Pauillac. Voor de wijngaarden van l’Enclos gaat het roer nu om en weldra zullen de andere percelen ook volgen.

Bordeaux is weer een biologische wijngaard rijker. De paarden ploegen langzaam maar vriendelijk door de wijngaard heen om het onkruid om de rijen weg te halen. Ploegen is beter voor de grond doordat deze niet zo hard wordt aangestampt door de tractorbanden. De grond blijft luchtig en luchtige grond is goed voor de biologisch structuur en biologische druiven kweken.

Vanaf seizoen 2015, dus binnen een enkele weken komen de biologische knoppen al aan de ranken. 100% organisch gekweekte druiven, maar ook wordt er buiten het biologische druiven kweken op 50% van de wijngaard biodynamisch druiven gekweekt. Dat betekent voor de wijnmakers bij chateau Latour heel veel meer werk en goed in de gaten houden hoe de natuur zijn werk blijft doen.

Vreemd genoeg worden de druiven van l’Enclos niet geheel voor de Grand Vin gebruikt. Veel druiven die biologisch worden geteeld worden ook gebruikt in de wijn van Les Forts de Latour en zelfs voor de derde wijn van dit beroemde chateau in de Pauillac.

Het is een kwestie van tijd voordat de andere percelen ook gaan volgen. Het blijft natuurlijk een probleem in zo’n noordelijke wijngaard om biologische druiven te telen. Wel zijn er genoeg voorbeelden dat het wel kan. Zelfs domaines in de Loire kunnen biologische wijn maken, dus waarom niet op chateau Latour.

Bron: Decanter.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebook, twitter of google+!