Château La Haye, eigenlijk een Grand Cru de Bordeaux

ch la haye

Château La Haye is gelegen in de Médoc-streek en is de passie van Chris Cardon, een Vlaamse apotheker.

ch la haye bordeaux tasting decanter cru bourgeois 2009 8Sinds Chris Cardon het Château la Haya in 2012 heeft gekocht, reist hij heen-en-weer tussen België en Frankrijk. Cardon heeft zijn opleiding als apotheker in Brugge (België) doorlopen maar tijdens zijn carrière als eigenaar van een farmaciebedrijf heeft hij besloten om dit mooie chateau te kopen.

Cardon heeft een tal van interesses: bij voorbeeld filosofie en de filmschool in Brussel interesseert hem ook nog. In 1993 heeft Cardon zijn diploma van apotheker gehaald. Zijn ouders bezaten een apotheek dus deze keuze voor leerschool is snel gemaakt.

ch la haye bordeaux tasting decanter cru bourgeois 2009 1

La Haye is hier no. 1 en heeft iedereen achter zich gelaten.

Cardon gaat in de leer in verschillende apotheken, in 1996 neemt hij de apotheek van zijn ouders in Blankenberge over. In die tussentijd heeft Cardon ook nog zijdelings de MBA Vlerickschool doorlopen. Cardon is een bezige bij en ondertussen stelt hij ook nog eens een formule voor een nieuw mondspoelmiddel samen. Dit blijkt zeer effectief met weinig neveneffecten, een formule waar de concurrent nog aan kan tippen. Perio Plus is intussen gepatenteerd en Cardon verdient er heel veel geld mee. Terloops vind Cardon ook nog een middel tegen luizen uit. Het is een middel geworden voor honden dat bovenal nog eens lekker ruikt.
Het bedrijf groeit zienderogen en Cardon trekt verschillende verkopers aan, hij doet nieuwe overnames, lanceert nieuwe producten en breidt zijn activiteiten uit naar Nederland en Frankrijk. Het bedrijf groeit zo snel dat er ook voor een andere bedrijfsnaam gekozen moest worden. Mooss-Pharma is geboren en het hoofdkantoor ligt in Izegem. Vijf jaar na de start in 1996 draait Mooss-Pharma een omzet van 18 miljoen euro.

Marathon du Médoc

Tijdens de ‘Marathon du Médoc’ (hier meer info) is het enthousiasme gewekt bij Cardon voor de wereld van wijn en vooral de wereld in de Medoc. Chris Cardon raakt helemaal in de ban van het wijngebeuren en wil zelf aan de slag als wijnmaker en het liefst op een eigen wijnchâteau. In Saint-Estèphe komt hij terecht op Château La Haye. ‘Ik proefde een Château La Haye 2009 en vond meteen dat die wijn een heel groot potentieel had,’ verteld Cardon
Anderhalf jaar later, begin 2011, is de verkoop een feit en is de Vlaamse apotheker de nieuwe eigenaar van Château La Haye.

Op Château La Haye blijft de vroegere oenoloog van La Haye, Marc Quertinier, aan het werk. Hij werkt nu alleen samen met Eric Boissenot (vliegend wijnadviseur in de Bordeauxstreek). Voor Cardon de geknipte man om hem de kneepjes te leren als wijnbouwer. ‘Wijn leeft, het is een beetje microbiologie. Het enige wat me op het gebied van wijn ontbreekt, is ervaring. Ik moet dus veel kijken en luisteren naar mensen met veel ervaring,’ is Cardon zijn stelregel.

Naast de wijn blijft Cardon zijn carrière in de farmacie op volle toeren draaien. Ecuphar (ontstaan uit Cardon-Pharmaceuticals), het in 2003 opgestarte farmaceutische bedrijf met het hoofdkantoor in Oostkamp heeft intussen 120 mensen werken en heeft een omzet van 41 miljoen euro. Aan het succesverhaal van de apotheker die (ook) wijnbouwer werd, komt voorlopig geen einde…

CHATEAU_SOLEIL_COUCHANT

 

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!