Château La Haye, buurman van Montrose en Cos Labory

ch la haye

Château La Haye is gelegen in de Médoc-streek en is de passie van Chris Cardon, een Vlaamse apotheker.

Château La Haye is een kasteel met een 450 jaar oude geschiedenis. De eerste tekenen die wijzen op een wijngaard dateert uit 1557, het jaar waarin een verkoopcontract getekend werd tussen ene mevrouw Jeanne Bernard en Sir Janot Bernard de Leyssac. Volgens de legende zou het kasteel La Haye in 1557 ook de ontmoetingsplaats zijn geweest voor de Franse koning Henri II en zijn minnares Diane de Poitiers. Een dure minnares, want Diane de Poitiers dronk naast wijn ook graag een glaasje…vloeibaar goud, zo blijkt althans uit recent onderzoek. Vloeibaar goud was heel populair in de 16e eeuw, het werd veelvuldig gedronken door de Franse dames. Het goedje zou er voor zorgen dat de dames hun jeugdigheid behielden… Een overblijfsel van die periode vinden we vandaag nog terug aan de ingangspoort van het kasteel. In een steen zijn daar de initialen van de twee geliefden te zien, die samen het monogram vormen dat vandaag nog altijd de etiketten van de wijn van Château La Haye siert. De wijngaarden van Château La Haye liggen verspreid rond een paar andere grootheden. Als je als buurman Château Montrose en Cos Labory kan rekenen, dan moet je haast ook mooie wijnen kunnen maken op zo’n specifiek terroir. Aan kennis en aan expertise ontbreekt het ook niet op het château, dus heeft La Haye misschien wel de potentie om een Grand Cru wijn te maken.

DETAIL_MUR_BLASONIn juni 2003, toen het domein in handen was van ene Lecallier (Zwitserse nationaliteit), bevestigt La Haye opnieuw de classificatie van Cru Bourgeois Supérieur.
Tijdens de oogst 2011 waren de klimatologische omstandigheden moeilijk, het had veel geregend en een hagelstorm verplichtte ons om eerder te oogsten. Via een systeem van osmose liet Cardon het teveel aan vocht uit het druivensap halen. ‘Ik vond het zonde om dat vocht weg te gooien. Het zit boordevol anti-oxidanten, de zuurtegraad is perfect voor de menselijke huid en bovendien heeft zo’n water ook een mooie, lichtroze kleur. Kortom, dit sap heeft alles in zich om er een goed werkzaam schoonheidsproduct van te maken.’

Chris Cardon is een vooruitziend wijnmaker. Dat bewijst de aanplant in 2012 van een kleine oppervlakte (0,5 hectare) van de wijngaard met de Malbec. ‘Als de temperatuur over een aantal jaren verder stijgt, zal die druif beter zijn aangepast aan het warmere klimaat,’ heeft Cardon als argument.

ch la haye bordeaux tasting decanter cru bourgeois 2009 3

5 Sterren voor een Cru Bourgeois is een fantastische score en ook nog eens voor een hele scherpe prijs.

 

De 10 vragen aan Château La Haye

1. Wie bent u en welke wijngaard vertegenwoordigt u?
Andre Bertrem : Commercieel verantwoordelijke voor Noord Europa

PILIER_PIERRE2. Waar is uw wijngaard gevestigd en sinds wanneer bent u al bezig?
St-Estèphe. Het domein is overgenomen door een Belg: Dhr. Chris Cardon uit Brugge sedert begin 2010, vanaf toen ben ik ook met dhr. Chris Cardon gaan samenwerken.

3. Hoe groot is uw wijngaard en hoeveel bezoekers ontvangt u (ongeveer) per jaar?
Op dit ogenblik :18.5 Ha de bedoeling is nog te groeien naar 25 Ha. Moeilijk in te schatten aantal bezoekers omdat er geen entreegeld gevraagd word. Vrij vanaf april tot oktober

ch la haye bordeaux tasting decanter cru bourgeois 2009 chris cardon
Eigenaar Chris Cardon beoordeelt zijn eigen wijn

4. Met welke druivenrassen werkt u en wat voor soorten wijn maakt u?
Cabernet Sauvignon (35%), Cabernet Franc 5%), Merlot ( 50%) petit Verdot ( 5%), Malbec.

5. Kunt u iets specifieks vertellen over het vinificatieproces in uw wijnmakerij?
Alles word met de hand geplukt en gebeurt met een dubbel table de tri nadien. Er gebeurt geen filtering, de houtlagering is 12 maanden voor de Merlot en 14 maanden voor de Cabernet op Taransaud en Sylvain Grand Cru vaten, er word 30% nieuwe eik gebruikt ieder jaar.

6. Wat is uw best verkochte wijn?
Chateau La Haye Cru Bourgeois

7. Welke wijn- of wijngebied heeft uw eigen voorkeur en waarom?
Bordeaux Paulliac en St-Julien, is de meest verfijnde en elegante wijn die er is. Rheinhessen voor witte wijn. De Riesling is de meest nobele druivensoort in wit er is.

ch la haye bordeaux tasting decanter cru bourgeois 2009 6

De wijnjaren van de Bordeaux van 2005 tot 2010 op een rijtje

8. Waar bent u in uw wijnbedrijf het meeste trots op?
Dat wij als Belgen ook iets kunnen tussen de Fransen…

9. Wat zou u in de toekomst willen veranderen binnen uw bedrijf?
niks

10. Welke collega(’s) wijnmakerij(en) in Nederland/België) zou u terug willen zien in de 10 vragen van….?
Geen idee…

Château La Haye
1, Rue de Saint-Affrique
33180 Saint-Estèphe
www.chateaulahaye.com

 

Lees hier deel 1 van Château la Haye.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin