Champagne zou Alzheimer kunnen voorkomen

nederlanders vinden champagne te duur en houden meer van proseccoGoed nieuws voor champagneliefhebbers, Alzheimer op retour?

Verheug je maar niet té snel, maar een beetje kan de champagneliefhebber zich wel verheugen. Volgens een studie van de University of Reading zou je Alzheimer en dementie kunnen tegengaan door het drinken van champagne. Vooral de blauwe pinot noir en pinot meunier schijnen hier verantwoordelijk voor te zijn. De fenolen die in de blauwe druiven zitten schijnen goed te zijn voor het tegengaan van Alzheimer en dementie.
Vooral mensen boven de 40 jaar hebben baat bij het drinken van 1 tot 3 glazen champagne per week. De fenolen verbeteren het ruimtelijke geheugen dat verantwoordelijk is voor het registreren van gegevens. Het zijn de signalen in de hippocampus en de cortex van de hersenen.

Pinot Noir
Pinot Noir goed tegen Alzheimer?

Vanaf de leeftijd van 40 kunnen de verbindingen veranderen omdat de eiwitten uitgeput raken vanaf die leeftijd. Champagne lijkt vertraging te kunnen brengen in het verlies van deze eiwitten.

Eenzelfde test met rode wijn wees ook al uit dat die Alzheimer en dementie tegen zou kunnen gaan. In rode wijn zitten meer fenolverbindingen en flavonoïden dan in champagne. De onderzoekers weten nog niet waarom champagne ook deze positieve ontwikkeling zou kunnen veroorzaken aangezien de meeste fenolen en flavonoïden in de schil van de druif zitten.

Martin