Champagne uit Nederland

Champagne uit Nederland
Voor Champagne uit Nederland hoeven Groningers niet zo ver meer te reizen. Wijngaard Ol Diek in Nieuwolda brengt de eerste Champagne uit Nederland uit en die heet: Oldambtpagne.

De spanning was afgelopen week hoog in Groningen. Rommie Smids en Wirtjo Molema van wijngaard Ol Diek http://www.landwinkeloldiek.nl/ in Nieuwolde bewaarden de hele dag een groot geheim op hun stand op de Promotiedagen in Groningen.

Champagne uit Nederland mag je eigenlijk niet zeggen

Een kleine twee jaar hebben ze gewerkt aan hun eigen Champagne uit Nederland, die burgemeester Piet Smit dinsdagmiddag als eerste mocht ontkurken. ‘Oldambtpagne’ blinkt er in gouden letters op de fles.
een-jonge-johanniter-druif-ook-in-champagneDe wijngaard heeft er vijftienhonderd flessen van klaarstaan, met een verkoopprijs van 24,95 een middenmoter, vertelt Molema. De eerste Groningse Champagne uit Nederland is een feit.

Ol Diek bestaat uit 15 hectare een landbouwgrond. Hier telen ze appels, peren en kersen. Ook heeft Ol Diek ongeveer 3 hectare aan wijnranken. Diverse druivenrassen hebben ze op Ol Diek en maar 8 soorten druiven vinden hun weg naar de fles, nou ja fles…afhankelijk van de oogst 10.000 tot 15.000 flessen per jaar. Begonnen met de nadruk op wit, kwam rode wijn in beeld en dan nu ook champagne. Maar die laatste aanduiding is beschermd. Vandaar de nieuwe streeknaam.

Champagne uit Nederland krijgt ook een 2e gisting

Oldambtpagne is gemaakt van het Duitse wijnras Johanniter, geteeld voor koelere regio’s. De bubbels worden verkregen door bij de tweede gisting op fles aan de droge witte wijn rietsuiker en gist toe te voegen. Het is de traditionele manier van champagne maken. Op deze manier krijg je een fijnere bubbel en een zacht mousse.

Er zijn nog een tal van andere manieren om bubbels in de fles te krijgen, maar die zijn kwalitatief minder. Cava heeft wel de traditionele manier gekregen om een mousserende wijn te maken.

Kijk eens op de pagina van Nederlandse wijnmakers, hier vind je nog veel meer wijnen en info

 

Martin