Champagne uit België of Nederland is zo gek nog niet

wijngaarden Nederland 3

Met de opwarming van de aarde kan champagne ook uit België of Nederland komen.

De klimatologische veranderingen zijn hevig. De klimaatgrenzen zullen in de toekomst ongeveer 1000 kilometer opschuiven naar het noorden voor de noordelijke wijngaarden. Dat staat in een rapport van de milieuvereniging Greenpeace. Die heeft ramingen van de Groupe d’Experts Intergouvernemental sur l’Evolution du Climat (GIEC) onder zocht.

moet_chandon uit nederland

Champagne uit Nederland

De hele noordelijke wijngaarden zullen zeker 1000 kilometer gaan opschuiven richting de noordpool en in dit kader kan het zomaar zijn dat de toekomstige champagne zoals wij die nu hebben wel eens uit Nederland of België zou kunnen gaan komen.

Er zijn verschillende prognoses voor handen van het GIEC en Greenpeace is uitgegaan van een gemiddelde.

 

Champagne uit Schotland of Scandinavië

Het zou dus zomaar eens kunnen dat champagne uit Schotland of Scandinavië zou kunnen gaan komen. Met dit in het achterhoofd ziet het er desastreus uit voor de wijngebieden in de wereld, maar ook voor tal van andere sectoren. Een hele band rondom de evenaar zou zomaar weleens onbewoonbaar kunnen gaan worden en hele bevolkingen moeten gaan verhuizen naar de noordelijke (en ten zuiden van de evenaar) de zuidelijke delen van de wereld.

 

Martin