Champagne tegen dementie en alzheimer

Champagne of een andere methode traditionelle is niet alleen maar lekker maar het schijnt ook nog eens beter te zijn voor je herinneringen.

Champagne dus niet alleen maar lekker

Jeremy Spencer, professor biochemie aan een Britse universiteit raadt iedereen aan die boven de veertig jaar is om wekelijks twee tot drie glazen champagne te drinken. Er schijnt een zuur in de druivenrassen pinot noir en pinot meunier te zitten die wel een heel helende werking hebben op het geheugen van de mens.
“Dementie begint vermoedelijk tussen je veertigste levensjaar en loopt door tot je tachtigste levensjaar”, verklaart Spencer. “Het is een heel geleidelijke aftakeling die je soms zelf niet doorhebt totdat het te laat is. Hoe vroeger je begint met de inname van de heilzame ingrediënten die in bijvoorbeeld champagne zitten, hoe beter”.

Bij experimenten kregen proefratten zes weken lang, elke dag champagne in hun eten. De ratten moesten vervolgens in een doolhof op zoek naar eten. Vijf minuten later werd de test herhaald om te zien of de dieren zich de weg naar het eten herinnerden. Zonder champagne vonden 50 procent van de ratten de weg terug. Van de ratten die aan de bubbels hadden gezeten, herinnerde 70 procent zich de weg naar het eten.
“De resultaten waren verbluffend. Nadat de ratten regelmatig champagne hadden gekregen, zagen we een toename van 200 procent van eiwitten die van belang zijn voor het geheugen. Dat trad al na zes weken op, we vermoeden dat het bij de mens ongeveer drie jaar zal duren”, verklaart Spencer in een Britse krant.

Champagne tegen Alzheimer

“Dit is een interessante studie, vooral voor mensen die graag een glaasje drinken. Toch moeten we nog niet jubelen. Het is de eerste keer dat er een verband wordt gelegd tussen champagne en dementie. Er is nog veel onderzoek vereist”, aldus een woordvoerder van de Alzheimerstichting van de UK.

Hetzelfde onderzoeksteam stelde in 2009 dat champagne net zo goed is voor het hart als de antioxidanten in cacao of rode wijn. Natuurlijk gelden deze regels ook voor andere mousserende wijnen op basis van de pinot noir en pinot meunier.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!