Champagne gaat meer biologische wijn maken

Champagne gaat meer biologische wijn maken

Champagne gaat met de tijd mee. De tijd is ervoor aangebroken en Champagne gaat meer biologische wijn maken.

Natuurlijk zijn er al een aantal kleine wijnboeren in de Champagne streek die biologische wijnen maken, maar het Champagne district is om en er wordt nu massaal ingezet op biologische en andersoortige wijnen die beter zijn voor de mens, het milieu en vooral de wijn.

haute valeur environnementale

Champagne gaat meer biologische wijn maken, maar het blijft wel moeilijk.

Er wordt breed ingezet door het Comité Champagne (https://www.champagne.fr/en/)om meer aan het milieu te denken. De economie mag er niet onder lijden, maar er moet zeker meer aan het milieu gedacht worden. Massaal wordt er dan ook geïnvesteerd in het Champagne district om CO2 neutraal te werken, dus meer elektrische voertuigen, meer zonnepanelen, duurzaam met water omgaan enz. enz.

de co2 footprint van champagne

Champagne heeft het streven om 100% duurzaam te worden

Een enorm streven is het, 100% duurzaam, maar dat gaat wel een tijdje duren. In 2050 wil Champagne 75% minder uitstoot hebben en dat is al een streven op zich. Een groter doel is misschien nog wel dat de uitstoot van CO2 in 2025 minder moet zijn en daar wordt dan ook hard aan gewerkt.

Champagne gaat meer biologische wijn maken door middel van viticulture durable en champagne

Champagne gaat meer biologische wijn maken en het ecologische doel van het Champagne district

Op milieugebied moet er veel gebeuren in de Champagne streek. Er zijn 3 soorten van ‘biologische’ wijnbouw geïntroduceerd. Als eerste is er de authentieke biologische of biodynamische wijnbouw. Wat dit is kun je hier lezen.

Wat is een biologische wijn en met name in Champagne

Is biologische wijn hetzelfde als een biologische groente? Wat is biologische wijn en hoe wordt het gemaakt, wordt het wel gemaakt of groeien de druiven op die manier.

Steeds meer duiken er wijnen op met de termen als biologisch en biologische wijn, maar ook termen als biodynamisch, vegan, en vegan friendly vind je op het etiket. Daarnaast kun je ook termen als EKO, organic of no added sulphur vinden op het etiket. Maar wat betekenen die termen nu eigenlijk?

Wat is een biologische Champagne en hoe wordt het gemaakt?
Om te weten wat biologische wijn is moet je eerst weten waar biologische landbouw voor staat. In het kort: biologische boeren en wijnboeren werken samen met de natuur en maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. Biologische landbouw wordt wettelijk erkend en gecontroleerd. Het is dus geen vrijblijvende vorm van landbouw. In Nederland worden biologische boeren gecontroleerd door SKAL.

Wat is überhaupt een biologische wijn?
Biologische wijn is wijn die is gemaakt van biologisch geteelde druiven, sinds 2012 heet dat biologisch geproduceerd. Dat wil zeggen dat zowel de druiven biologisch zijn, maar ook het proces van wijn maken (vinificatie) in de wijnkelder. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en gentechnologie, met zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen (lees: het bespuiten van de druivenranken met chemicaliën) en er wordt gewerkt met veel zorg en aandacht voor het milieu. Op buitenlandse flessen wordt de term organic gebruikt. Deze wijnen zijn gecertificeerd met het EKO keurmerk.

Wat betekent sulfiet in de wijn
Ook het gebruik van sulfiet (zwavel) is beperkt. Sulfiet komt van nature voor in wijn en helpt de wijn te conserveren. De nieuwe regels stellen nu dat het sulfietgehalte in biologische wijn minstens 30 tot 50 milligram per liter lager moet zijn dan in de conventionele tegenhangers.

Als 2e optie is de Sustainable Viticulture in Champagne. De zogenaamde Viticulture durable en Champagne. Dit is net een trapje lager op de ladder, maar pesticiden en andere stoffen worden met dit label zoveel mogelijk vermeden. Mocht er in de toekomst dan gespoten moeten worden, dan mogen de boeren dat niet zelf besluiten. Het Comité Champagne draagt hier zorg voor en het mag dan ook maar in kleine en strikte hoeveelheden.

co2 uitstoot in de wijngebieden van de Champagne

Als 3e optie is de HVE, de Haute Valeur Environnementale. Dit is weer een stapje lager, maar ook hier worden hier strikte regels toegepast.

CO2 uitstoot in de Champagne

In het Champagne district wordt nog steeds veel CO2 uitgestoten. Er zijn al lichtere flessen geïntroduceerd en dat scheelt al enorm. Ook wordt er geëxperimenteerd met lichtere verpakkingen en dat scheelt ook al de helft in gewicht. Je moet niet vergeten dat Champagne een internationaal product is dat de hele wereld over gaat. Veelal per boot, maar per vliegtuig is geen uitzondering.

Champagne en het milieu

Er wordt dus veel gedaan met lichtere flessen en andere verpakkingen, maar ook in de wijngaard zijn ze druk bezig.
Bij het wijn maken worden nu andere technieken toegepast om de druiven te persen. Lichtere persen worden geïntroduceerd die meer op zonne energie werken. In de wijngaard dragen de wijnboeren ook hun steentje bij. Er wordt geëxperimenteerd met andere druivenrassen die minder bestrijdingsmiddelen hoeven te hebben (denk aan wijdere trossen waar schimmels geen kans krijgen), maar nog veel meer wordt er in de wijngaard gedaan. Er zijn al wijnboeren die veel lichter tractoren hebben en die tractoren stoten dan ook nog eens veel minder uit. In de wijngaard wordt er ook gekeken naar meer tussenruimte tussen de wijnranken. Dit is om meer biodiversiteit te kweken en hierdoor worden er dan ook weer minder chemische producten in de wijngaard gebruikt.

Kortom: het Champagne district is goed bezig. De EU heeft strenge maatregelen gebracht, maar het Champagne gebied doet hier nog een schepje bovenop. Het is niet voor niets het wijngebied dat een zeer goede reputatie heeft over de hele wereld.

Champagne gaat meer biologische wijn maken en de co2 uitstoot in champagne