Wat heeft de champagne gemeen met het Great Barrier Reef, de Taj Mahal en de grachtengordel van Amsterdam. Juist, de werelderfgoedlijst.
Een van de belangrijkste redenen voor plaatsing op de lijst is volgens UNESCO de bijzondere techniek die wordt toegepast tijdens het productieproces. De wijn ondergaat een tweede fermentatie in de fles, een techniek die al sinds begin van de 17de eeuw wordt gehanteerd en toevallig is uitgevonden door de beroemde Dom Perignon.
De beslissing om de beroemde Franse wijngaarden in het noorden van Frankrijk op de lijst te zetten werd genomen door een commissie die ook spraken over het vernielen van werelderfgoed in Irak en Syrië door IS.
Moët & Chandon
Vooral de grote en bekende champagnehuizen hebben hier een voortrekkersrol in gehad. Moët & Chandon staat ook op deze lijst van voortrekkers. Moët Hennessy is eigenaar van de merken Dom Pérignon, Mercier, Veuve Clicquot en Ruinart.
In specifiek betreft het de volgende Moët Hennessy locaties:
- Moët & Chandon kelders aan de Avenue de Champagne
- De tuinen van de Orangerie uit de tijd van Napoleon, achter Trianon en Hotel du Chandon op de Avenue de Champagne
- De Abdij Saint Pierre d’Hautvillers, de thuisbasis van Dom Perignon, gelegen op de historische heuvels
- De Mercier kelders aan de Avenue de Champagne
- De Veuve Clicquot en Ruinart kelders onder de Saint-Nicaise heuvel in Reims waar de kalk kenmerkend is
De verschillende huizen hebben actief bijgedragen aan de positieve ontwikkeling van het gebied voor het behoud van de verschillende culturele sites. Locaties met een sterke grondslag in de eind van de 18e en begin 19e eeuw, ten tijden van het heerschap van Napoleon. De toevoeging op de UNESCO World Heritage List wordt gezien als een erkenning van de harde, lokaal geleverde arbeid.
Hieronder nog een filmpje over het champagnegebied:
–
Martin Reageren?
Mail naar me. Je kan ons volgen via facebook, twitter of google+!