Champagne, de rijkste AOP in de wereld

Champagne 3
Champagne, de wijnen zijn top, maar de geldstroom ook.

Champagne, het meest noordelijke kwaliteitsgebied van Frankrijk voor wijn. Wijn, wat zeg ik, mousserende wijn volgens de methode champenoise.
Champagne is de meest dure bubbel in de wereld, maar ook de mooiste mousserende wijn. Champagne is ook het wijngebied waar het meeste geld wordt verdient. Afgelopen jaar, in 2014, zijn er in Champagne 307.1 miljoen flessen wijn gebotteld. Eigenlijk is dit nog een peulenschil want in het topjaar 2008 waren er zelfs bijna 340 miljoen flessen champagne gebotteld. De totale waarde kwam afgelopen jaar op € 4,5 miljard.

Er is weer veel interesse in champagnes wereldwijd. Overal ter wereld gaat het weer beter met de economie en dat mag je laten zien. De afgelopen 10 jaar is de consumptie in Australië opgelopen tot het drievoudige en in Brazilië is de magische champagnegrens doorbroken van 1 miljoen flessen. Ook de markt van de Verenigde Staten en Japan laat een enorme stijging zien. Dit zijn overigens ook de belangrijkste afzetmarkten van champagnes.

Champagne in Europa

Ook in Europa zie je de afzetmarkt van champagnes stijgen. Verenigd Koninkrijk liet een stijging zien van 2.6%. Dat lijkt niet veel, maar je ziet wel weer een stijging in luxe producten en dat is een positief teken. Juist in de markt van champagne rosé, vintage en prestige cuvees zie je een stijging.
Jammer genoeg voor Champagne, zien ze de markt in Frankrijk afbrokkelen. Juist in de grootste markt van champagnes laten ze het afweten. De markt is geslonken met 3 procent tot 162,3 miljoen flessen in 2014.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebook, twitter of google+!