Champagne 2016, een fantastisch wijnjaar wordt het voor champagne en misschien wordt 2016 wel een heel groot wijnjaar voor champagnes.
Na de ellende van nachtvorst en hagelbuien wordt het toch een fantastisch wijnjaar voor champagne. Champagne 2016, een fantastisch wijnjaar en in het voorjaar was er weliswaar nachtvorst in veel delen van champagne en hierdoor ontstond er een onregelmatige bloei.
Ook de hagelbuien in mei en juni vernielden veel van de druiventrossen en vooral Aube is getroffen door de hagelbuien en er zijn zelfs producenten die helemaal geen oogst hebben.
Het najaar is uiteindelijk prachtig geworden in het champagne district en de druiven kunnen lang rijpen. Hierdoor laten de druiven veel complexiteit zien. Dat kun je weer terugvinden in de wijn en misschien wordt het wijnjaar 2016 in Champage wel uitgeroepen tot millesimé.
Champagne 2016, een fantastisch wijnjaar, maar een kleine oogst
Wel is er een kleine oogst in het champagnedistrict. Het voorjaar en de zomer hebben roet in de champage gegooid. De voorjaars- en zomerstormen met de hoeveelheden regen waren hier debet aan. De oogst ligt gemiddeld zo’n 25% lager dan in voorgaande jaren. Gelukkig is er nog wat reserve van de jaren hiervoor en kan de wijn gemengd worden met voorgaande geoogste wijnen. De kwaliteit ligt op het niveau van het wijnjaar 2002 en dat was een uitstekend wijnjaar.
De oogst is echt beduidend lager en dat betekent dat de oogst dit jaar gemiddeld 7.000 tot 7.500 kilogram druiven per hectare zal opleveren, tegenover 12.000 tot 13.000 kilogram druiven per hectare in 2015.
De oogst is nu in volle gang. Vorig jaar werden er 320 miljoen champagneflessen geproduceerd, goed voor een omzet van 4,7 miljard euro. Hoeveel het dit jaar zal worden zal nog moeten blijken. Ongetwijfeld zullen de champagneboeren geen of weinig verlies lijden. Champagedruiven kosten veel geld, dus is Champagne in de fles ook duur.
Martin