Cees van Casteren Master of Wine

Cees van Casteren Master of Wine
Cees van Casteren mag zich Master of Wine noemen, dat heeft Directeur Siobhan Turner van het Institute of Masters of Wine onlangs bekend gemaakt.

Cees is daarmee de tweede MW die ons land rijk is. Frank Smulders ging hem voor. Een zeldzame titel dus, die je ook niet zomaar ontvangt.
In 2009 slaagt Van Casteren al voor het loodzware examen voor Master of Wine, maar hij moest toen nog een dissertatie (proefschrift) schrijven voordat hij die twee magische letters achter zijn naam mocht zetten. In 2011 is zijn dissertatie genaamd “An examination of Chenin Blanc as the Potential Reference Wine of South Africa” blijkbaar niet goed genoeg. De dissertatie werd niet geheel goedgekeurd; recentelijk is dat echter wel gebeurd.

In zijn dissertatie onderzoekt Van Casteren de potentiële rol van Chenin Blanc in Zuid-Afrika als referentiewijn op vijf aspecten: onderscheidende stijl, aantoonbare kwaliteit, commerciële significantie, commitment van de industrie en support van de pers. Aangezien op vier van deze vijf aspecten het onderzoek gemengde resultaten gaf, kan niet geconcludeerd worden dat Chenin Blanc het op dit moment in zich heeft om de onbetwistbare referentiewijn van Zuid-Afrika te worden.

Cees heeft uiteraard zijn voetstappen al flink gezet in de wijnwereld. Enkele wapenfeiten:
– Vinoloog van het jaar 2000 en 2003
– Ambassadeur du Champagne in Nederland 2006;
– columnschrijver in de Gelderlander;
– schrijver van 10 wijnboeken;
– redacteur bij Meininger’s Wine Business International;
– schrijver van proefnotities voor Sligro, Léon Colaris en de Wijnproevers;
– het geven van wijncursussen (samen met Chantal Smeets) in de maatschap Liquid Assets.

De Wijngekken feliciteren Cees MW met zijn behaalde titel!

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!