Castilla y León, het kwaliteitsgebied van Spaanse wijn

castilla y leon, spanje
Klassiek Spanje, in het Nederlands Castilië en León.

Klassieke wijnen, oude wereld. De wijnen waar ‘wijnen nog wijnen’ zijn. Castilla y León, het noordelijke deel van het oude Castilië, het noordelijke deel van de hoogvlakte Meseta Norte. Het plateau dat gedomineerd wordt door de wijngebieden Ribera del Duero, Rueda, Toro en Cigales.

Allemaal authentieke wijnen komen uit Castilla y León. Krachtig wijnen met finesse uit Ribera del Duero tot de citrus koninginnen uit Rueda. Allemaal in één proeverij. Laat ik alle wijnen even onder de loep nemen.

Castilla y León, een prachtig wijngebied in Spanje

 

DO Cigales

DO Cigales, ten noorden van de stad Valladolid ligt het 2600 hectare grootte wijngebied Cigales. Het is een DO met een weinig bekende naam. Cigales werd een DO in 1991, maar de wereld heeft Cigales nog niet gevonden. Cigales is een rosé gebied, maar er wordt ook witte wijn gemaakt. De witte wijn die gemaakt wordt in Cigales is marginaal, alles draait om rosé. De ‘rosado’ uit Cigales bestaat uit minimaal 60% tinto del pais en minimaal uit uit 20% witte druiven, daartussenin heeft de wijnboer alle ruimte.

 

DO Toro

De DO Toro bestaat sinds 1987. Goede rode wijnen komen hier hoofdzakelijk vandaan. Zomers wordt het gebied Toro geteisterd door een enorme warmte en zeer weinig neerslag, wel kan het hier in de winter streng vriezen. Het is een wijngebied voor de toekomst. Al veel investeerders als Alejandro Fermandez en Pablo Alvarez hebben hun geld hier in dit gebied gestoken, ook Miguel Torres heeft hier al een tiental hectare aan grond aangekocht. Een gebied om in de gaten te houden.

Allemaal rode wijnglazen op een rijtje
Allemaal rode wijnglazen op een rijtje

 

DO Rueda

Rosé uit Ribera del Duero zie je niet vaak. Gemaakt van tempranillo
Rosé uit Ribera del Duero zie je niet vaak. Gemaakt van tempranillo

Rueda, het witte wijngebied dat gedomineerd wordt door de druif verdejo. Verdejo, de heerlijke frisse druif uit het midden van Spanje. Het is eigenlijk wonderlijk dat ze hier zulke frisse wijnen kunnen maken. Een goede Rueda is fris, lichtvoetig met sappige tonen.
Soms wordt de verdejo (om internationale redenen) geassembleerd met sauvignon blanc of viura. Een wijn uit Rueda moet je gewoon proberen, gewoon als alternatief voor sauvignon blanc.

 

DO Ribera del Duero

De krachtige wijnen uit Ribera del Duero behoren tot de meest mooie wijnen uit Spanje. Wijnen die vaak gemaakt zijn van de tempranillo. In Ribera wordt voor 94% rode wijn gemaakt. Soms wordt (ook om internationale redenen) wat cabernet sauvignon of merlot bijgevoegd. Dit gebeurt om de wijn een internationaler karakter te geven. Ribera del Duero betekent letterlijk ‘aan de oevers van de Duero’. Ga je de rivier volgen richting de Atlantische Oceaan dan kom je uit in Porto, de port-hoofdstad van Portugal. De tempranillo wordt in Ribera del Duero ’tinto fino’ genoemd. Ribera del Duero is inmiddels 21.000 hectare groot.

 

Proefnotities

Mooie wijnen die ik geproefd heb waren o.a.:

  • Bodega Vinaguarena: een heerlijke bubbel, gemaakt van Verdejo druiven en methode champenoise.
  • Bodega El Inicio. Zalige frizzante, beetje zoetig. Commercieel, maar wel met smaak. De rode wijn, vooral de ‘A’. Mooie range met aantrekkelijke etiketten.
  • Bodegas Epifanio Rivera / Erial: Zeer tanninerijk, wat gebrek aan fruit en drogend.
  • Bodegas Santa Rufina: De Ualindia was zeer mooi, complex fruitig met kracht, fruit en mineralen. De Vina Rufina had veel kracht en een enorme fruitigheid.
  • Bodegas Sinforiano: De 50 Vendemia had mooi zwart fruit met mineralen. Enorme lengte.
  • Bodegas Yllera: een zeer interessante Rueda Sparkling. Een goed alternatief voor Cava.
  • Craft wineries: de MN is zeer zacht en bijna on-Ribera.
  • Dehesa de Valdelaguna: mooie serie wijnen van Montelaguna, wel een vreemde rosé van 100% tempranillo. Zeer mooie crianza selecction, kwaliteit en finesse.
  • Dominio Basconcillos: subtiele wijnen, mooie zuren en mineralen. Een mooie blend van cabernet sauvignon en tempranillo. De blend van merlot, cabernet sauvignon en tempranillo was wat te gelikt.
  • Ebano Vinedos y Bodegas: zondoorstoofd, vol en krachtig

 

Een leuk filmpje van veel mooie wijnen uit Castillo y León vind je hieronder:

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebook, twitter of google+!