Cap Classique is de mousserende wijn uit Zuid-Afrika en die gaat nu naar een hoger niveau

Mousserende wijn uit Zuid-Afrika heet Cap Classique. Deze wijnen gaan nu de strijd aan met de betere mousserende wijnen in de wereld, dus het strijdtoneel is geopend.

Momenteel is Cap Classique de snelst groeiende wijncategorie van Zuid-Afrika. Alleen wijnen die aan strenge voorschriften voldoen, mogen in Zuid-Afrika als Cap Classique worden geëtiketteerd. Vanaf de vintage 2021 worden producenten verplicht om het rijpingsproces in de tweede vergisting te verlengen van 9 naar 12 maanden, wat de kwaliteit en smaak ten goede komt. Daarnaast komt er in de nabije toekomst een geheel nieuwe categorie binnen de definitie van deze Zuid-Afrikaanse mousserende wijn; bij deze is rijpingsproces nog veel langer en producenten mogen dan een speciale aanduiding op het etiket geven.

Met een lange flesrijping neemt de complexiteit alleen maar toe

Pieter Ferreira, voorzitter van CCPA zegt; “Dit is een belangrijke differentiatie omdat het de extra investering erkent die producenten doen in hun streven naar hogere kwaliteit.”
De slogan van CCPA is ‘Perfected by time’, Ferreira licht toe: “Hier in de unieke wijnlanden van de Kaap, kennen wij geduld. Wij nemen de tijd om deze prachtige mousserende wijnen te maken, zoals het al eeuwen gebeurt. Hierdoor worden we later beloond met een prachtige mousserende wijn die een tijdloze klassieker is.”

Cap Classique heeft dezelfde opvoeding als Champagne

De mousserende wijn uit Zuid-Afrika bevindt zich van het begin tot eind van het proces in dezelfde fles. Tijdens dit proces ontstaan er belletjes, dit is het gevolg van een tweede, natuurlijke gisting. De tijd die de wijn doorbrengt in contact met de droesem, zorgen voor complexiteit, finesse en een elegantie in aroma en smaak.

De prijs van deze mousserende wijn is over het algemeen hoger dan die van gewone mousserende wijn. Dit komt door de smaken en aroma’s die deze wijn kent. Deze ontwikkelen zich op een natuurlijke wijze, wat meer tijd nodig heeft. De fles van de Cap Classique is speciaal ontworpen om de druk die door de gisting ontstaat, op te vangen.

Meer lezen over Cap Classique kan je op de website van Wines of South Africa


Lees verder na de advertentie exaro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *