Cabernet Franc wint een Gouden Medaille

Cabernet Franc wint een Gouden MedailleWijngekken.nl heeft al diverse Cabernet Franc wijnen geproefd. Toch zijn dat niet de beste wijnen. Er zijn nog betere, Welke Cabernet Franc wint een Gouden Medaille?

Je zult het misschien niet geloven, maar Cabernet Franc behoort tot de top van de druivenrassen in de wereld. Vooral noordelijke wijndistricten staan bekend om hun Cabernet Franc. Bijvoorbeeld het Loiredal, de Bordeaux en de omliggende gemeenten staan bekend om hun Cabernet Franc. Cabernet Franc is overigens het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon.

Toch zijn dit niet de beste Cabernet Franc uit de wereld. Onlangs werd er in Canterbury in Nieuw Zeeland een concours gehouden met diverse wijnen die gemaakt zijn van de Cabernet Franc en wat blijkt….

Cabernet Franc wint een Gouden Medaille

Een gouden medaille ging naar een Cabernet Franc uit Canterbury, een toeval… nee. Nieuw Zeeland staat bekend om haar koele, maar zonnige klimaat. Vooral koele druivenrassen als Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Pinot Gris doen het goed in Nieuw Zeeland. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de Cabernet Franc ook in dit rijtje thuishoort. Cabernet Franc wint een Gouden Medaille, het moet gewoonweg zo zijn. Is Nieuw Zeeland op weg om het Nieuwe Loire of Bordeaux te worden. Het is misschien wel tijd om Bordeauxrassen aan te planten in Nieuw Zeeland.

Het druivenras Cabernet Franc wint een Gouden Medaille in Nieuw Zeeland

Toch staat Cabernet Franc al een tijdje aangeplant in Nieuw Zeeland. Het gaat niet van de ene op de andere dag dat een druivenras goed presteert in een bepaald wijngebied. Het is voor de wijnboer uitzoeken hoe de druif gesnoeid moet worden, welke gistsoorten er gebruikt moeten worden, hoelang de gisting moet duren en vooral… wanneer moet je de druiven plukken.

Er is dus nog ruimte voor experimenten. Vooral de Pinot Blanc komt dan ook in dit rijtje voor. Ik ben benieuwd waar Nieuw Zeeland de aankomende jaren dan weer mee voor de dag komt. Het blijft een interessant wijnland, maar helaas is het niet zo groot dat er massaal wijn geproduceerd kan worden.