Bordeaux wijn 2016, die moet je hebben

de saint emilion, bordeaux

Het wijnjaar voor Bordeauxwijnen van 2016 ziet er fantastisch uit.

Het prachtige najaar in het het bordeauxdistrict maakt veel goed voor de wijnen in dit fantastische wijngebied. Na een slechte start in het voorjaar met veel regen en lage temperaturen maakt het najaar veel goed in deze wijnregio.

Het voorjaar begon slecht. De vruchtzetting was niet helemaal goed te noemen en na een koude start in het begin van de zomer, kwam er een periode met prachtig weer. Daarna stortte het weer even in en toen volgde een lange periode van droogte. Dit deed de jonge planten niet veel goed en die kregen ook te maken met droogtestress. De oudere wijnstokken profiteerden van dit fenomeen, aangezien er nog genoeg water in grote diepte was, leden deze oude druivenranken niet aan de droogtestress.

Het prachtige najaar maak veel goed. Zelfs de cabernet sauvignon kan rijp geoogst worden en voor de merlot – die toch altijd vroeg is – zien de vooruitzichten er goed uit.

Bordeaux wijnZowel de linker- als de rechteroever profiteren van dit mooie najaarsweer. Bordeaux 2016 is alleen geen bewaarjaar. Het lijkt erop dat de wijnen relatief jong gedronken moeten worden, maar dat is voor veel consumenten geen probleem.

Niet alleen de internationaal bekende chateaux maken in dit jaar goede wijnen, maar ook voor de minder bekende chateaux ziet het er goed uit.

Eén kritische noot: voor het noordelijk liggende Medoc zijn de vooruitzichten wat minder. Dit noordelijk liggende AOP gebied heeft veel te kampen gehad met moeilijke vruchtzetting en er was veel millerandage en coulure.

Ook voor de witte wijnen ziet het wijnjaar in het bordeauxgebied er goed uit. Complexiteit voert de boventoon en zoals het er nu uitziet wordt het er voor rood en wit een prachtig en overvloedig wijnjaar.

Martin