Het zal je maar gebeuren. Ben je eerst buren, daarna collega’s en daarna wordt je ook nog vrienden.
Meer achtergrondverhalen… [wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”9″ wpp_start=”
|
Eigenlijk zijn het natuurlijk vriendinnen, dat is hier beter op zijn plaats. Vijf vrouwen, vijf levens en één passie, en die passie is wijn! Naast hun familie of gezin hebben deze vrouwen dezelfde interesse en inkomsten, allen zijn ze wijnboeren, wijnboeren met een eigen mening. Elk een eigen mening over wijn.
Het verhaal begon jaren geleden. Alle vijf de vrouwen in het dorp Saint André de Cubzac in de regio Cubzaguais staan allemaal hun mannetje in de hectische wereld van het wijn maken. Na jaren alleen wijn te hebben gemaakt, verkopen en het promoten van hun wijn, hebben ze elkaar gevonden en hebben ze de handen ineengeslagen en de Bordeaux Amazones opgericht. Op deze manier staan ze sterker en daar hebben ze helemaal gelijk in. In 2013 hebben Claudine, Agnès, Cécile, Florence en Hélène samen een kalender gemaakt om de wereld te laten zien dat vrouwelijke wijnmakers ook de marketing goed op orde hebben. Oorspronkelijk staan er 10 vrouwen op de kalender maar 5 vrouwen hebben de Bordeaux Amazones opgericht. De kalender is een groot succes geworden en laat alle vijf de vrouwelijke wijnmakers zien in avondjurken met uitgesneden decolletés, sensuele poses en geraffineerde posities en dat allemaal in het teken van de wijn. Als achtergrond werd gebruik gemaakt van de wijnkelder, de roestvrijstalen gistkuipen en barriques. Uitdagende wijnmakers die het beste voor hebben met hun product.
Hélène vertelde mij dat na deze succesvolle kalender er weer iets op de planning staat. Ze kon er niet veel meer over kwijt want het is nog een groot geheim. Dit nieuwe idee zal vast wel weer iets sensationeels worden waar de Bordeauxstreek en misschien wel heel Frankrijk weer wakker geschud van gaat worden.
De Bordeaux Amazones
Samen hebben de dames van de Bordeaux Amazones de handen ineen geslagen om zo hun verkooptechnieken en marketingactiviteiten samen te doen. Wel hebben de dames allemaal verschillende typen wijnen. De een vinifieert zeer fruitvol terwijl de ander het op een klassieke manier maakt. Eén voor één vullen ze elkaar aan tot een hecht en compleet geheel en dat is het sterke punt van de Bordeaux Amazones.
De Bordeaux Amazones bestaat uit het Chateau des Arras, Chateau de l’Hurbe, Chateau l’Insoumise, Chateau Saincrit en Domaine de Montalon.
De fruitige karaktervolle wijnen van Chateau des Arras
Claudine Rozier is deels Belgisch en deels heeft ze de Franse nationaliteit. Ze is geboren in Parijs en verhuisde al snel naar de Bordeauxstreek. De streek ‘waar haar liefde ligt’ heeft Claudine het eens genoemd.
Ze trouwde met haar liefde in de Bordeauxstreek en leefde gelukkig op Chateau des Arras maar Claudine werd al snel weduwe.
Het Chateau des Arras sleepte haar door de moeilijke tijd heen en stimuleerde Claudine om zich nog meer op het werk te richten en nog betere kwaliteitswijn te maken. Recentelijk helpt haar dochter Anne-Cécile op het Chateau des Arras en samen maken ze daar een bordeauxwijn met de vrouwelijke hand. Het Chateau des Arras ligt bovenop een heuvel en heeft de rivier de Dordogne als uitzicht. De wijngaard is ommuurd en ligt op het westen en zuidwesten, een prachtige plek om kwaliteitswijnen te maken met de authentieke Bordeauxdruiven Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. De wijngaard is 27 hectare groot. Ze heeft het Chateau des Arras geërfd van haar ouders en de wijnen die Claudine nu maakt zijn vrouwelijk met ronde tannines en een fruitig karakter. De wijngaard heeft de term agriculture raisonnée wat duurzame landbouw inhoud. In de praktijk wordt de wijngaard biologisch onderhouden met geen of maar een minimum aan bestrijdingsmiddelen. De wijnen worden traditioneel gemaakt in roestvrijstalen temperatuur gecontroleerde tanks met daarna houtopvoeding. 30% van de houten vaten worden jaarlijks vernieuwd.
Website: http://chateaudesarras.fr/en/
Het mooie chateau de l’Hurbe
Agnès Bousseau is geboren in Normandië, in het noordwesten van Frankrijk. Ze is geboren op een melkveebedrijf en heeft in haar jonge leven weinig met wijn te doen. In 1976 zat Agnès op de hogeschool voor landbouw en moest stage lopen in de Bordeaux. Hier had Agnès de eerste aanraking met wijn. Stage liep ze op Chateau de l’Hurbe en vijf jaar later trouwde ze met Marc Bousseau, de zoon van de toenmalige eigenaar. Door dit huwelijk werd ze eigenaresse van een heus chateau in de Bordeaux.
Chateau de l’Hurbe is 30 hectare groot en ze maken rode, rosé, witte maar ook mousserende wijnen (oftewel crémant) maar ook verbouwen ze op Chateau de l’Hurbe een soort grapefruit dat gemaakt is van de Merlot met maar 2% alcohol.
Al generaties lang is het Chateau de l’Hurbe een familiebezit en haalt Agnès al haar liefde uit de wijn, uit haar man Marc en uit haar lieftallige kinderen.
Website: http://www.chateaudelhurbe.fr/english/#/home/
Lees hier deel 2 van het verhaal.