Het zal je maar gebeuren. Ben je eerst buren, daarna collega’s en daarna wordt je ook nog vrienden.
Meer achtergrondverhalen… [wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”9″ wpp_start=”
|
Eigenlijk zijn het vriendinnen, wijnvriendinnen, dat is hier beter op zijn plaats. Vijf vrouwen, vijf levens en één passie! Naast hun familie of gezin hebben deze vrouwen dezelfde interesse en inkomsten, allen zijn ze wijnboerinnen, wijnboerinnen met een eigen mening. Elk een eigen mening over wijn.
Het verhaal begon jaren geleden. Alle vijf de vrouwen in het dorp Saint André de Cubzac in de regio Cubzaguais in de Bordeaux staan allemaal hun mannetje in de wereld van het wijnmaken. Na jaren alleen wijn te hebben gemaakt, verkopen en het promoten van hun wijn, hebben ze elkaar gevonden en hebben ze de handen ineengeslagen en de Bordeaux Amazones opgericht. Op deze manier staan ze sterker en daar hebben ze helemaal gelijk in. In 2013 hebben Claudine, Agnès, Cécile, Florence en Hélène samen een kalender gemaakt om de wereld te laten zien dat vrouwelijke wijnmakers ook de marketing goed op orde hebben. Oorspronkelijk staan er 10 vrouwen op de kalender maar 5 daarvan hebben de Bordeaux Amazones opgericht.
De kalender is een groot succes geworden en laat alle vijf de vrouwelijke wijnmakers zien in avondjurken met uitgesneden decolletés, sensuele poses en geraffineerde posities en dat allemaal in het teken van de wijn. Als achtergrond werd gebruik gemaakt van de wijnkelder, de roestvrijstalen gistkuipen en barriques. Uitdagende vrouwelijke wijnmakers die het beste voor hebben met hun product.
Hélène vertelde mij dat na deze succesvolle kalender er weer iets op de planning staat. Ze kon er alleen niet veel meer over kwijt want het is nog een groot geheim. Dit nieuwe idee zal vast wel weer iets sensationeels worden waar de Bordeauxstreek en misschien wel héél Frankrijk weer wakker geschud van gaat worden.
De liefde op chateau l’Insoumise
Cécile Thirouin komt ook uit een boerenfamilie. Haar overgrootmoeder, grootmoeder, moeder en Cécile komen allemaal van het platteland. Tijdens haar studie voor oenologie ontmoette ze Thierry. Samen hadden ze passie voor wijn en van het een kwam het ander. In de wijngaard in Perpignan vielen voor de wijn maar ook voor elkaar.
Toen ze getrouwd was met Thierry wilde ze wel een eigen optrekje hebben en samen vonden ze die in Saint André de Cubzac. Het terroir en de ligging van Chateau l’Insoumise sprak hun meteen aan. Beiden hadden ze hun opleiding voltooid en wilden ze hier hun eigen wijn gaan maken en helemaal naar hun eigen inzicht.
Op Chateau l’Insoumise maken Cécile en haar man nu Bordeauxwijnen in de typen rood, wit en rosé. De rode wijnen worden ook nog onderverdeeld in verschillende kwaliteitsklassen maar ook maken ze op l’Insoumise nog een methode traditionnelle blanc van 100% Sauvignon blanc.
De wijngaard is 30 hectare groot en de traditionele druivenrassen worden hier verbouwd. Er staat 72% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc, 3% Malbec en 4% Sauvignon Blanc aangeplant. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 35 jaar.
Website: http://www.chateaulinsoumise.com/page.php?page=1
Chateau Saincrit, eigenwijs met een prachtig uitzicht
Florence Prud’Homme is eigenaresse van Chateau Saincrit. Florence heeft chateau Saincrit in 2003 gekocht en runt het domein samen met haar man. Zelf heeft ze de touwtjes in handen en laat die niet uit haar handen glippen. Het chateau is 16 hectare groot en er wordt mechanisch geoogst. De bodem heeft iets moois en magisch en ze werd gelijk verliefd op het wijndomein. De wijngaard ligt op een helling van de heuvel de Montalon en ze heeft uitzicht over de rivier de Dordogne.
Men hoeft geen wijnmaker te worden uit een bevlieging, het is een bewuste keuze. Het is geen bliksemschicht maar het is een passie. Mijn voorliefde voor de natuur en werk op het land, mijn wil om dichter bij de natuur te wonen, trok me op deze manier. Wijn maken is hetzelfde als een huwelijk, daar heb je ook te maken met de seizoenswisselingen, aldus Florence Prud’homme.
Florence maakt wijnen volgens eigen inzicht, eigenwijze etiketten die duidelijk laten zien dat het een vrouw is die weet wat ze wil. De wijnen moet je zelf proeven. Ze zijn persoonlijk en uniek en laten zien wat jij in de wijn wilt zien, aldus Florence.
De gemiddelde leeftijd van de druivenranken is 25 jaar en er is 88% Merlot, 5% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon en 2% Semilion aangeplant. Er wordt mechanisch geoogst.
Website: http://www.chateau-saincrit.com/
Hélène Fenouillet, van een Grand Cru naar het domaine de Montalon
Hélène Fenouillet heeft al een turbulent leven al gehad in de wijnwereld voordat ze het domaine de Montalon kocht en er zullen zeker nog veel turbulente jaren volgen. Ze heeft de hogeschool in Bordeaux doorlopen en daarna één jaar in Spanje en één jaar in Engeland stage gelopen op een wijnbedrijf. Na die twee jaar heeft ze nog een paar jaar bij Chateau Latour meegeholpen als assistente. Na die jaren bij Latour ging Hélène naar de Verenigde Staten om daar haar kennis in te zetten in de wijnbouw. Toen Hélène het daar wel gezien had ging ze terug naar haar liefde – de Bordeauxstreek. Haar vleugels brachten haar bij Chateau Rauzan Ségla waar Hélène nog een paar jaar meehielp in de wijnkelder en nog een paar jaar in de Rhônevallei in Saint Joseph.
Na 15 jaar heen-en-weer reizen, vond Hélène het tijd om voor zichzelf te beginnen. Na wat rondkijken en zoeken naar het optimale wijnbedrijf vond Hélène in 2004 het Domaine de Montalon aan de oostkant van de Dordogne in de Bordeauxstreek. Ze werd gelijk verliefd op het domaine met het fantastische uitzicht over de Dordogne. Het is een kleine wijngaard maar meer heeft ze niet nodig om kwaliteitswijnen te maken. De wijngaard is beplant met 80% merlot en 30% Cabernet Sauvignon. De druiven worden met de hand geplukt en de opbrengst per hectare is 35 tot 45 hl/ha. De vinificatie geschiedt in roestvrijstalen tanks en de wijn rijpt in eikenhouten barriques.
Website: https://www.facebook.com/domainedemontalon
Lees hier deel 1 van het verhaal
—
Martin
Reageren? Mail naar me.